IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВФ и Китай подписаха споразумение за фискално сътрудничество

Международният валутен фонд ще обменя опит с китайското министерство на финансите, за да ускори фискалните реформи в страната

17:12 | 27.03.15 г.
Автор - снимка
Редактор
МВФ и Китай подписаха споразумение за фискално сътрудничество

Международният валутен фонд (МВФ) ще си сътрудничи с китайското министерство на финансите по редица фискални реформи, начертани от китайските власти през 2013 г. Те целят да модернизират китайските фискални институции, съобщава WBP online.

МВФ и Китай подписаха споразумение в областта на фискалното сътрудничество, което цели да укрепи китайските фискални институции и капацитет за развитие.

Според международната банка инициативата е важна стъпка в областта на технологичното сътрудничество и обучение между двете институции.

„Планът за тригодишно сътрудничество цели да повиши сътрудничеството, за да помогне на фискалните институции на Китай и капацитета им в редица области, включително в развитието на рамка за разходите в средносрочен период, модернизиране на правителственото счетоводство, укрепване на финансирането на местните правителства, проектиране на реформи в данъчната политика и идентифициране на опции за реформите в пенсионната система и здравеопазването“, пише в доклада, публикуван на сайта на МВФ.

Директорът на МВФ Кристин Лагард посети Китай миналата седмица и изрази подкрепата си за Asian Infrastructure Investment Bank (AIIB), която цели да предоставя директни заеми за развиващите се страни. Очаква се AIIB да започне дейност до края на тази година.

На пресконференция в Пекин Лагард заяви, че има „значително“ място за сътрудничество между МВФ и AIIB за финансиране на инфраструктурни проекти в Азия.

На 23 март Лагард подписа Меморандум за разбирателство с китайския министър Лоу Дзиуей в опит да засили продължаващата подкрепа на МВФ за фискалните реформи в Китай.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:54 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още