Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Азия

МВФ понижи прогнозата си за растежа на Китай

Според фонда търговската война със САЩ увеличава рисковете от забавяне на китайската икономика

МВФ понижи прогнозата си за растежа на Китай

Снимка: Ройтерс

Международният валутен фонд (МВФ) понижи прогнозите си за икономическия растеж в Китай и съобщи, че търговската война със САЩ увеличава рисковете от спад, съобщава Bloomberg.

Според прогнозите на фонда втората по големина икономика в света ще постигне ръст от 6,2% тази година и 6% през 2020 г. Това е една десета от процентния пункт по-малко спрямо предходната прогноза и за двете години, съобщи МВФ на брифинг в Пекин.

„Китай и неговите партньори трябва да работят конструктивно, за да отговорят на недостатъците на търговската система“, съобщи фондът в комюнике в края на ежегодната си мисия по член IV в Китай. Същевременно МВФ заяви, че няма да са необходими допълнителни стимули в подкрепа на местната икономика, „ако няма ново увеличение на митата или значително забавяне на растежа“.

Още по темата

Китайската икономика преминава през период на забавяне на ръста и засилване на напрежението със САЩ, които повишиха митата върху китайския износ и се стремят да блокират достъпа на компании като Huawei Technologies до американския пазар. Президентът Си Дзинпин заяви тази седмица, че икономиката се стабилизира и се е подобрила значително.

Икономисти, анкетирани от Bloomberg, очакваха растеж на китайската икономика от 6,3% през 2019 г. и 6% догодина.

Икономиката на Китай показа забавяне по всички показатели през април и се очаква тенденцията да се запази в идните месеци.

МВФ съобщи, че макар Китай да е постигнал напредък по реформите, той трябва да позволи на пазарните сили да играят по-решителна роля и да ускори отварянето си към останалата част от света.

Основният банков регулатор в Китай обяви нови мерки за отваряне на индустрията на финансовите услуги към чуждестранни инвеститори миналия месец, а гуверньорът на Китайската народна банка И Ган каза по-рано тази година, че банката ще се съсредоточи върху разработването на повече инструменти за хеджиране, за да помогне на чуждестранни инвеститори да управляват рисковете. 

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Петър Нейков

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Азия
Надеждите за разхлабване на политиката на Фед върнаха оптимизма на борсите в Азия