IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВФ понижи прогнозата си за растежа на Китай

Според фонда търговската война със САЩ увеличава рисковете от забавяне на китайската икономика

14:13 | 05.06.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Международният валутен фонд (МВФ) понижи прогнозите си за икономическия растеж в Китай и съобщи, че търговската война със САЩ увеличава рисковете от спад, съобщава Bloomberg.

Според прогнозите на фонда втората по големина икономика в света ще постигне ръст от 6,2% тази година и 6% през 2020 г. Това е една десета от процентния пункт по-малко спрямо предходната прогноза и за двете години, съобщи МВФ на брифинг в Пекин.

„Китай и неговите партньори трябва да работят конструктивно, за да отговорят на недостатъците на търговската система“, съобщи фондът в комюнике в края на ежегодната си мисия по член IV в Китай. Същевременно МВФ заяви, че няма да са необходими допълнителни стимули в подкрепа на местната икономика, „ако няма ново увеличение на митата или значително забавяне на растежа“.

Китайската икономика преминава през период на забавяне на ръста и засилване на напрежението със САЩ, които повишиха митата върху китайския износ и се стремят да блокират достъпа на компании като Huawei Technologies до американския пазар. Президентът Си Дзинпин заяви тази седмица, че икономиката се стабилизира и се е подобрила значително.

Икономисти, анкетирани от Bloomberg, очакваха растеж на китайската икономика от 6,3% през 2019 г. и 6% догодина.

Икономиката на Китай показа забавяне по всички показатели през април и се очаква тенденцията да се запази в идните месеци.

МВФ съобщи, че макар Китай да е постигнал напредък по реформите, той трябва да позволи на пазарните сили да играят по-решителна роля и да ускори отварянето си към останалата част от света.

Основният банков регулатор в Китай обяви нови мерки за отваряне на индустрията на финансовите услуги към чуждестранни инвеститори миналия месец, а гуверньорът на Китайската народна банка И Ган каза по-рано тази година, че банката ще се съсредоточи върху разработването на повече инструменти за хеджиране, за да помогне на чуждестранни инвеститори да управляват рисковете. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:46 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още