IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВФ приветства модифицираната парична политика на Япония

С промените програмата за количествени облекчения става по-устойчива и ефектива

10:37 | 27.09.16 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Модифицираната парична политика на Японската централна банка прави програмата за количествени облекчения по-устойчива и ефектива, смята Международният валутен фонд (МФВ). Организацията обаче препоръчва на регулатора да подобри комуникацията си.

Промяната в рамката показва ясно, че все още има инструменти на разположение, които да позволят политиката да бъде възможно най-подкрепяща и да повиши очакванията за инфлацията“, казва Люк Еверерт, директор на мисията на МВФ за Япония. „Подкрепяме промените и смятаме, че новата рамка позволява облекченията да бъдат по-устойчиви и по-евективни. Новите мерки позволяват повече гъвкавост и могат да бъдат прилагани по-дълго време“, посочва той.

Според Еверерт централната банка подобрява и комуникацията си, но може да направи повече. 

„Все още има пространство за подобрение на комуникацията, например чрез публикуване на прогнози как ще се движи инфлацията, след като тя стигне целевото ниво“, казва той и посочва, че т.нар. точки на Фед са един вариант. Точките на Фед представляват дългосрочните прогнози за нивото на лихвените проценти в САЩ на всеки един от членовете на комисията по парична политика.

Освен това експертите от МФВ съветват Японската централна банка да обсъди как би реагирала в ситуации на икономически шок.

Все пак паричната политика сама няма как да реши фундаменталните проблеми на японската икономика и Еверерт посочва важността на фискалните мерки и структурни реформи от страна на правителството.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:21 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 1
Иван Митев
преди 7 години
Статията е факт, че МВФ реално подкрепя наличието на сгрешена японска парична система.Реално отговорността за тази държавна грешка е на японците и те си носят отговорност за подсигурявания провал.За спасение на Япония е необходимо подобрение на японска парична система.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
nobel
преди 7 години
Ееее, разгеле. Най-после. Япония е намерила правилната модифицирана парична политика. Това много ми напомня един сръбски виц от времето на развития социализъм. "Най-после Партия е нашла правилан *** за перестройката. Ама до сега сите пътища не беха ли се правилни." Та и "модифицираната парична политика" на Япония е сред тоя вид "правилни" неща.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още