IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВФ призова Китай да предприеме незабавни действия, за да се справи с дълга си

Според изчисления на международния кредитор общият дълг е на ниво от 225% от БВП

15:20 | 11.06.16 г. 10
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Високопоставен представител на Международния валутен фонд (МВФ) призова Китай да предприеме незабавни стъпки, за да се справи с нарастващия корпоративен дълг или рискува „опасни отклонения“ по време на прехода на страната към икономика, ориентирана към потреблението, съобщава Bloomberg.

Корпоративният дълг остава сериозен и все по-голям проблем, който трябва да бъде решен веднага чрез ангажименти за сериозни реформи“, каза Дейвид Липтън, първи заместник на управляващия директор на МВФ, по време на икономическа конференция в събота в Шънджън, Китай.

Коментарите засилиха последните предупреждения от кредитора за дълговете на Китай, включително с оценка за възможни заеми за 1,3 трлн. долара, представени на кредитополучатели, които нямат достатъчно доходи, за да покриват плащанията на лихвите. Китай акумулира дълг по-бързо от всяка друга държава от Г20 през последното десетилетие, като задълженията са нараснали до 247% от БВП на страната, твърди Том Орлик, икономист в Bloomberg Intelligence.

Министър-председателят Ли Къцян заяви през март, че страната може да използва замяна на дълг срещу собственост, за да намали нивата на задлъжнялост на китайските компании. Доклад на МВФ от април казва, че планът на Китай да отърве банките от лошите заеми може да доведе до обратния ефект, позволявайки на обременените с дългове компании да останат на повърхността и да създадат конфликт на интереси за банкерите.

Китай е постигнал „ограничен напредък“ в решаването на корпоративния дълг и преструктурирането, каза Липтън. Той даде оценка на общия дълг от 225% от БВП и на 145% от БВП за корпоративния дълг, „което е много високо по всеки показател“.

„Предвид бързото ускоряване на ръста на кредитите през 2015 г. и началото на 2016 г. и продължителните високи лихвени проценти по инвестициите, проблемът става все по-голям“, каза Липтън, който е и бивш представител на американското финансово министерство и на Белия дом.

„Това е ключов разлом в китайската икономика. Със сигурност е по силите на Китай обаче да реши този проблем. И е важно Китай да направи това скоро“, допълни той.

В допълнение на бързото решаване на проблема Китай трябва да коригира балансите на компаниите и на банките, както и да подобри управлението, за да предотврати нов дългов балон, каза той.

Липтън и други висши членове на МВФ се срещат с представители на Китай като част от годишната оценка на икономиката на страната.

На 8 юни Macquarie Capital заяви в свой доклад, че дългът на Китай е тревожен, но е малко вероятно да доведе до криза. Взимането на кредити е подкрепено основно чрез банкови депозити, а не чрез друго по-волатилно финансиране, а централната банка може да се намеси бързо при нужда, се казва още в доклада на базираните в Хонконг анализатори Лари Ху и Джери Пен.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:28 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

8
rate up comment 0 rate down comment 1
Pyramid
преди 7 години
Китайците, като истински тарикати, може да оставят кризата да се развие сама, като /тя/ отсее, когото отсее измежду икономическите опоненти на Поднебесната и, в същото време, /пак тя/ рестуктурира китайската национална икономика. И ККП, съответно, няма да носи вина, т.к. решенията ще да са вземани от "независими" институции като КЦБ и т.н. Даже, на база /очакваното и нормално за такива случаи/ сдрусване на личния състав може - предвид олевяването си и могъщата пропаганда - да закрепи позициите на Партията-майчица. За партиус - бащица, от типа на ГЕРБ, в Китай, я се заговори, я-не.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 1
dakl
преди 7 години
А къде по напред в това отношение са държавите които днес "съветват" Китай. Япония с дълг 249% от БВП, САЩ- 110%, ЕС -над 100%, Русия -16%.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 1
julian12
преди 7 години
Той препечелва някой гущер по форумите :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 3
ratten
преди 7 години
педполагам, мвф, вече е предупредил тия с по-големия от китай дълги там са взети мерки....хахо, намери ли си работа?опитай в сортови семена във видин, чувам, че може да си докараш по 600лв, чисто на месец
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 27
khao
преди 7 години
вероятно в някой мурзилски зaдник.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 19 rate down comment 8
Jorkata
преди 7 години
Къде ли си Китай си е заврял препъръката а?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 22 rate down comment 8
michaelis12
преди 7 години
сега е ред и на BRICS Bank може и на AIIB да каже на Сашш и робите им "- Аааае я фустата с ваще тъпотии ве" ..... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 30 rate down comment 6
michaelis21
преди 7 години
Добре, че предупреждението не е официално и от американците.А кога МВФ ще предупреди САЩ, Белгия, УК, Япония ??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още