IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Над 30% от публичните компании в Япония повишават прогнозите си за печалбата

Голяма част от тези дружества са производители, докато компаниите от сектора на услугите продължават да изпитват затруднения с възстановяването от пандемията

16:58 | 11.11.20 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Toru Hanai/Bloomberg</em></p>

Снимка: Toru Hanai/Bloomberg

Над 30% от публичните дружества в Япония са преразгледали в посока нагоре своите прогнози за нетната печалба за фискалната година, приключваща в края на март 2021 г., сочат данните на Nikkei Asia Review, като тенденцията е до голяма степен водена от японските производители, които зависят от износа.

Общите печалби се очаква да бъдат с над 30% по-ниски от тези, отчетени в предходната година. Въпреки че ситуацията около коронавируса като цяло се подобрява за корпоративна Япония, все още съществуват опасения, че по-нататъшното увеличаване на заразените с коронавирус може да навреди на бизнеса. 

Към вторник (10 ноември) 1106 публични компании, чиято фискална година приключва през март 2021 г., оповестиха своите прогнози за нетна печалба за настоящата година. С изключение на компаниите, които представиха своите първи прогнози в периода април-септември, 32% от останалата част направиха корекции в посока нагоре, 8% представиха по-мрачни прогнози, а 60% запазват без промяна оценките си.

На 6 ноември автомобилният концерн Toyota Motor ревизира очакванията си за нетната печалба за текущата финансова година до 1,42 трлн. йени (13,47 млрд. долара), като така тя е почти два пъти по-голяма от прогнозата, направена три месеца преди това.

Потреблението в Китай продължава да се възстановява, след като страната успя да ограничи разпространението на коронавируса. Подкрепени от търсенето в Китай, месечните продажби на Toyota достигнаха рекордно високи стойности през септември.

Както Sony, така и Nintendo преразгледаха прогнозите си за печалбата в посока нагоре, тъй като продажбите на видео игри нараснаха. Новата тенденция на „потребление в домашни условия“ се разраства в целия свят, докато страните продължават да изпитват затруднение при овладяването на разпространението на коронавируса.

Fanuc, производителят на Robodrill, използван в производството на смартфони и компютри, също ревизира прогнозата си за печалба към по-оптимистични стойности.

От компаниите, които повишиха прогнозите си, повече от 60% са производители. А по отношение на стойността делът на производителите достига близо 90%.

Но от друга страна, секторът на услугите - който включва авиокомпаниите и железопътните оператори – продължава да изпитва затруднение по пътя към възстановяването, тъй като много от хората продължават да работят от вкъщи и се въздържат от пътувания. От компаниите, които обявиха първите си годишни прогнози през периода април-септември, повечето очакват рекорден дефицит на фона на продължаващата несигурност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:18 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още