IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

NAFTA разклати азиатските пазари

В Япония бизнес доверието сред големите производители спада за трето поредно тримесечие, докато в Австралия бушуват скандали около измами в банковия сектор

11:08 | 01.10.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Азиатските пазари приключиха сесията в понеделник, представяйки смесени резултати на фона на споразумението между САЩ и Канада за осъвременяване на Северноамериканското споразумение за свободна търговия (NAFTA), съобщава CNBC.

Японският индекс на сините чипове Nikkei 225 завърши деня с повишение от 0,52%, или 125,72 пункта, до 24245,76 пункта въпреки обезценяването на акциите на някои основни автомобилни производители като Toyota и Nissan

Според проучване на Централната японска банка бизнес доверието сред големите производители в страната спада за трето поредно тримесечие.

В Южна Корея местният показател Kospi отметна 0,18% от стойността си, като приключи деня при 2338,88 пункта въпреки данните, което показаха, че производствената дейност се разширява през септември за първи път от март тази година.

Австралийският измерител ASX 200 отчете спад от 0,57%, или 35,30 пункта, до 6172,30 пункта. Компаниите от финансовия сектор в страната бележат понижение в стойността на своите книжа с 1,5 на сто, като акциите на Commonwealth Bank of Australia се обезцениха с 1,55%, а тези на AMP - с 1,88%.

Движението на австралийския пазар възникна под влиянието на междинен доклад на Австралийската кралска комисия за неправомерното поведение на банковия, наднационалния и финансовия сектор, при които бяха разкрити случаи на подкупи и измами.

В континентален Китай и Хонконг борсите за затворени днес.

След няколко дълги и трудни седмици на преговори между САЩ и Канада днес двете страни най-накрая успяха да се споразумеят за промени в NAFTA и запазването му като тристранен пакт с Мексико, който може да бъде подписан през ноември.

Споразумението се осъществи в последната минута преди крайния срок, приключвайки в полунощ местно време (6:00 часа българско).

САЩ и Мексико вече подписаха в края на август предварителна договорка за ново търговско споразумение и обявиха, че в случай на провал на по-нататъшните преговори, ще запазят двустранното договаряне в сила.

През 1994 г. трите държави подписаха 24-годишно споразумение за NAFTA, което регулира една от най-големите зони за свободна търговия в света, засягаща близо 500 млн. души и която генерира икономическа продукция за близо 23 трлн. Долара. Обемът на търговията на САЩ с двете съседни държави се е увеличил почти четирикратно от 1994 г. насам до 1,3 трлн. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:31 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още