IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-големият пенсионен фонд в света свива дела на американските облигации

Намалението ограничава обема на американските държавни ценни книжа от портфолиото на GPIF до 35% от 47 на сто година по-рано

10:06 | 02.08.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Японският държавен пенсионен инвестиционен фонд (GPIF) осъществи рекордно намаление на дела на американските държавни ценни книжа в портфейла си през последната фискална година, тъй като най-сигурният актив в света оглави разпродажбите в глобален мащаб.

GPIF, най-големият пенсионен фонд в света, намали обема на американските държавни облигации до 35% от своя портфейл с външен дълг за 12-те месеца до 30 март, от 47% преди това, става ясно от анализ на Bloomberg.

Ребалансирането е свързано с новия инвестиционен план на фонда за намаляване на зависимостта си от японските държавни облигации и изместването на фокуса към активи с по-голяма възвръщаемост и в задграничен дълг.

Анализът на Bloomberg показва, че промяната се случва до голяма степен чрез увеличаване на притежаваните от GPIF европейски държавни облигации, а не чрез продажба на държавни ценни книжа.

И докато GPIF предоставя малко информация относно годишните промени в портфейлите си, дори малките корекции отразяват случващото се на глобалните пазари, като се имат предвид общите инвестиции на фонда от около 1,7 трлн. долара.

1 1

Някои стратези предполагат, че GPIF може да се е опитал да намали експозицията си към държавните ценни книжа поради продължителния  период на недобро представяне. Други твърдят, че това е може да е било случайно, тъй като фондът се е насочил към намаляване на риска чрез коригиране в съответствие с глобалните индекси.

Обемът на притежаваните от GPIF държавни ценни книжа нараства през изминалата фискална година, особено по отношението на облигациите с по-кратки падежи, докато фондът обмисляше своя инвестиционен план. Това предполага още една причина за решението на фонда – допълнителните средства са били вложени временно в американски облигации, като заместител на кеша, преди GPIF да уреди по-трайни разпределения.

2 2

Каквито и да са мотивите, фондът постига възвръщаемост от 7,1% по отношение на чуждестранния дълг през изминалата фискална година срещу 5,4-процентния ръст на индекса за държавните ценни книжа на FTSE Russell. Това представлява най-силния резултат на фонда за последните четири години спрямо показателя.

Експозицията на GPIF към френски, италиански, германски и британски облигации се увеличава със 1,7 процентни пункта за 12-те месеца до март. Покупките на тези ценни книжа възлизат на 5,72 трлн. йени (52 млрд. долара) след коригиране на колебанията в обменните курсове и цените на облигациите, установява анализът на Bloomberg.

Въпреки че обемът на американските облигации е спаднал, GPIF успява да добави ценни книжа на стойност около 1,1 трлн. йени през последната фискална година. Така запасите на фонда от американски дълг възлизат на приблизително 17,5 трлн. йени.

Съгласно своя петгодишен инвестиционен план, който влезе в сила през април 2020 г., GPIF цели да раздели равномерно портфолиото си между акции и облигации, като след това тези два класа активи се разделят поравно между вътрешния и чуждестранния пазар. Преди въвеждането на плана обемът на японските държавни облигации възлиза на 35% от общите инвестиции.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:40 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още