IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-големият профсъюз в Япония настоява за 4% увеличение на заплатите

Пренебрегването на искането на работниците би нанесло дългосрочни щети на потребителските разходи, предупреждават от организацията

17:07 | 18.11.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Представители на най-големия профсъюз в Япония заявиха, че пандемията от Covid-19 няма да ги спре да изискват увеличаване на заплатите за всичките седем милиона членове въпреки мрачните корпоративни отчети, които бяха представени до момента от компаниите, съобщава Bloomberg.

В интервю във вторник ръководителят на профсъюза Рикио Кодзу посочи, че ще настоява за увеличение на заплатите с 4%, въпреки че растящият брой на заразени с коронавирус помрачава перспективите за работодателите. 

„Ако кажем, че този път растежът на заплатите е невъзможен заради Covid, тогава ще пренебрегнем тотално нашата отговорност към икономиката“, посочи Кодзу, който оглавява Японската конфедерация на профсъюзите, известна като Rengo. "Съществува сериозна загриженост", че Япония може да изпадне обратно в дефлация без ръст при заплатите, добавя той.

Скромните увеличения на заплатите на работниците дори по време на относителен просперитет затрудняват Япония да излезе от неблагоприятния цикъл на ниски цени и слаб растеж. Тъй като броят на заразените с коронавирус отчита нови рекорди по света, а компаниите, включително Toyota Motor Corp., прогнозират рязко намаляване на печалбите спрямо миналата година, увеличението на заплатите ще бъде много по-трудно осъществимо.

Някои компании твърдят, че замразяването на заплатите им е помогнало да се справят по-ефективно с кризата и защитата на работните места. Безработицата в Япония остава ниска според световните стандарти – на ниво от 3%.

Япония Япония

Rengo се подготвя за годишните пролетни преговори за заплатите на фона на повишена несигурност относно възстановяването на икономиката и корпоративната ефективност. Токио съобщи за рекордните 493 нови случая на Covid-19 в сряда, а местните медии заявиха, че столицата се готви да повиши мерките срещу разпространението на вируса.

Работниците поискаха увеличаване на заплатите с 4% по време на преговорите от изминалата пролет, преди Covid-19 да се разпространи по-мащабно, но в крайна сметка Rengo си осигури среден ръст от едва 1,9%, най-малкото увеличение от седем години.

Следващата година може да е по-лоша. Mitsubishi UFJ Research & Consulting очаква зимните бонуси да спаднат с 10,7% в сравнение с миналата година, като това би бил по-голям спад от този през 2009 г.

И все пак, Кодзу смята, че отхвърлянето на исканията за заплатите на членовете на Rengo, които съставляват 12% от всички служители в Япония, не е опция, защото това би влошило обществените настроения и би нанесло дългосрочни щети на потребителските разходи, които представляват повече от половината икономика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:02 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още