IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-свободната икономика в света намалява ниските си данъци още повече

Причината за инициативата на Хонконг е очакваният излишък от 12 млрд. долара

17:07 | 27.02.17 г.
<p>
	<em>Снимка: pixabay.com</em></p>

Снимка: pixabay.com

Благодарение на ниското си и просто данъчно облагане Хонконг заема водещата позиция в класацията на Heritage Foundation за най-свободните икономики вече 23 поредни години. Направеното миналата седмица съобщение със сигурност няма да навреди на тази позиция, коментира Quartz.

Според прогнози на финансовото му министерство Хонконг ще отбележи излишък от 92,8 млрд. хнкнг. долара (12 млрд. долара) за фискалната година до края на 31 март. Това е най-големият излишък от почти десетилетие и е осем пъти по-голям от първоначалната оценка. Благодарение на огромната сума се очаква фискалните резерви да достигнат най-високите си нива в историята от 935,6 млрд. хнкнг. долара (120,5 млрд. долара).

Финансовият секретар Пол Чан отдаде резултатите на „периода от трескава търговия на имотния пазар“. Той отбеляза, че по-голямата част от излишъка ще дойде от „много по-големите от очакванията“ приходи от продажби на земя и гербов налог върху имотите, които ще бъдат съответно с 76% и 16% по-високи от първоначалните оценки.

Правителството ще разпредели две трети от излишъка от миналата година за дългосрочни инвестиции за социални грижи и подкрепа на технологичния сектор. Останалата част – около 35 млрд. хнкнг. долара, ще бъдат дадени на местните под формата на данъчни облекчения. За текущата фискална година това ще включва еднократно намаляване от 75% както на данъците върху доходите, така и върху личната оценка (лицето е обект на облагане на имотен данък или данък върху печалбата), като общата сума не може да надвишава 20 хил. хнкнг. долара.

Макар че еднократните помощи са в съответствие с обичайните практики на правителството през последните няколко години, Чан представи и нови периодични мерки. Една от тях е, че най-ниската граница при прогресивното подоходно облагане в Хонконг ще се повиши от 40 хил. до 45 хил. хнкнг. долара. Само от тази стъпка ще спечелят 1,8 млн. данъкоплатци – половината от работещото население, а държавните приходи ще намаляват с 16,4 млрд. хнкнг. долара всяка година.

Хонконг има само три преки налога и предлага редица облекчения. Данъкът върху доходите, който важи само за заплатите, е ограничен до 15% спрямо 45% в Обединеното кралство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:56 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още