IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Незадоволителният ръст на БВП на Китай повлия негативно на борсите в Азия

Единствено японският бенчмарк Nikkei 225 се противопостави на негативната тенденция, нараствайки с 0,18%

11:43 | 18.10.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив на Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив на Ройтерс

Мрачните икономически данни от Китай помрачиха настроенията на борсите в азиатско-тихоокеанския регион, които завършиха последната борсова сесия на червена територия заради незадоволителния ръст на брутния вътрешен продукт на Китай.

Акциите в континентален Китай поевтиняха след публикуването на данните. Индексът Shanghai composite се понижи с 1,32%, докато Shenzhen composite отчете спад с 1,17%, а Shenzhen component спадна с 1,16%. азия азия

Китай оповести данни, показващи, че БВП на страната за третото тримесечие е нараснал с 6,0% на годишна база. Тези данни са по-ниски от очакванията на анализаторите за ръст от 6,1%.

Продължителният търговски спор между Пекин и Вашингтон навреди на икономиката на Поднебесната империя, като растежът на брутния й вътрешен продукт се забави до 6,2% през последното тримесечие. Китай подчерта в четвъртък, че САЩ трябва да премахнат митата, за да могат двете страни да постигнат окончателно споразумение за търговията.

В Хонконг индексът Hang Seng се понижи с 0,59%.

Акциите на строителните компании в Хонконг загубиха част от позициите си, постигнати през предишната сесия. Книжата на New World Development поевтиняха с 1,07%, а цените на ценните книжа на Henderson Land и CK Asset се понижиха съответно с 1,68% и 0,46%.

Австралийският индекс ASX 200 изтри 0,52%. Банките от т.нар. „Голяма четворка“ трябваше да преглътнат спадове, като акциите на National Australia Bank поевтиняха с 0,35%, а тези на Commonwealth Bank - с 0,35%. Цените на акциите на ANZ се понижиха 0,68%, а акциите на Westpac поевтиняха с 0,83%.

В Япония бенчмаркът Nikkei 225 се противопостави на негативната тенденция, като нарасна с 0,18%, докато в Южна Корея KOSPI спадна с 0,83%.

През нощта на щатските борси индексът Dow Jones Industrial Average се повиши с 23 пункта или с 0,09%. Повишение отбелязаха също S&P 500 и Nasdaq Composite, съответно с 0,28% и 0,40%.

Доларовият индекс, който проследява силата на американската валута спрямо кошницата от конкурентни валути, беше последно засечен на ниво от 97,59 пункта, след спад от 0,01% .

Японската йена се търгуваше на ниво от 108,64 йени за долар. Австралийският долар се търгуваше на стойност от 0,6835 щатски долара.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:48 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още