IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нисък ръст на печалбите очаква петте най-големи банки в Китай

Отслабващата икономика и растящите лоши кредити стопяват маржовете на трезорите

09:36 | 26.04.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	Логото на най-голямата банка в света Industrial and Commercial Bank of China. <em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Логото на най-голямата банка в света Industrial and Commercial Bank of China. Снимка: архив, Ройтерс

Петте най-големи банки в Китай се очаква да оповестят слаб ръст на печалбите си през първото тримесечие, като по този начин продължат тенденцията от последните осем тримесечия, след като отслабващата икономика и растящите лоши кредити стопяват маржовете, пише Ройтерс.

Перспективите пред печалбите едва ли ще се подобрят скоро, тъй като банковите регулатори и анализатори предупреждават за натиска върху качеството на активите и върху нетния лихвен марж, отчасти заради последователните понижения на основните лихвени проценти и реформата по отношение на лихвените проценти.

Най-голямата банка в света - Industrial and Commercial Bank of China, се очаква в четвъртък да оповести само 0,18% ръст на тримесечната печалба, след като вече бележи ниски едноцифрени прирасти на печалбата си през последните няколко години.

Други големи китайски банки, сред които Agricultural Bank of China и Bank of Communications, ги грози същото. Bank of China ще бъде първата от големите пет, които ще публикуват своите резултати във вторник.

Ръстът на печалбата за големите банки може да варира от 1% до 6% през първото тримесечие основно заради ускоряването на кредитното търсене след последните понижения на лихвите, прогнозира банковият анализатор в UOB Kay Hian Едмънд Лоу, който очаква влошаването на качеството на активите да продължи през втората половина на 2016 г.

Нередовните кредити в китайската банкова система възлизат на 4,16 трлн. йени (642 млрд. долара) в края на 2015 г., сред които една четвърт са необслужвани, сочат данни на Китайската банкова регулаторна комисия.

От китайските банки се изисква да заделят средства, равни на поне 150% от лошите кредити, за да покриват загуби. Банкери коментират и че намаляване на изискването за провизиране на лошите заеми ще има най-съществен ефект върху финансовите отчети.

Нетният лихвен марж – разликата между лихвите по кредитите и лихвите, плащани по депозитите – се прогнозира, че ще спадне с 20 базисни пункта на годишна база за големите банки, очакват от Daiwa Capital Markets.

За да решат ограниченията при банковите капиталови резерви, китайските власти представиха нови мерки, включително суапове за размяна на дълг срещу акции и секюритизация на необслужваните кредити.

Въпреки това според анализатори скорошен обрат е малко вероятен. Големите банки ще са под натиск в следващите 12-18 месеца, а задълженията ще продължат да растат, смятат от Moody's.

Още по темата можете да разберете от видеото на Bloomberg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:27 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още