IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новата несигурност около Brexit накара азиатските инвеститори да са сдържани

Основните индекси не отбелязаха значителни изменения в стойностите си

12:34 | 21.10.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Архив на Ройтерс</p>

Снимка: Архив на Ройтерс

Акциите в азиатско-тихоокеанския регион се търгуваха смесено в понеделник и без големи изменения, тъй като развитието на сагата „Brexit“ през уикенда създаде допълнителна несигурност относно предстоящото напускане от страна на Обединеното кралство на Европейския съюз.

В Япония индексът Nikkei 225 отбеляза ръст от 0,25% до 22 548,90 пункта, докато индексът Topix добави 0,41% до 1,628,60. азия азия

Kospi в Южна Корея завърши борсовата сесия с ръст от 0,2% при 2,064.84 пункта, докато австралийският бенчмарк ASX 200 затвори с ръст от 0,04% на 6 652,50 пункта.

Що се отнася до акциите в континентален Китай, индексът Shanghai composite затвори почти без изменение, Shenzhen composite спадна с 0,11% до 1614,87, а Shenzhen component отбеляза ръст от 0,20% до 9 553,57.

В Хонконг индексът Hang Seng също не отбеляза значително движение и завърши борсовата сесия едва с 0,02% увеличение.

Относно Brexit опитът на премиера на Великобритания Борис Джонсън да приключи с преговорите с ЕС беше осуетен от междупартийна група от политици в парламента, която гласува за отлагане на вота за новата сделка за Brexit. Това принуди Джонсън да поиска от Брюксел удължаване на настоящия краен срок за излизане от общността, фиксиран за 31 октомври, но лидерите на ЕС не са задължени да приемат искането.

Тази седмица британското правителство ще предложи за гласуване пълния законопроект за оттегляне, който трябва да получи одобрението както на горната, така и на долната камара на Парламента. Решителен вот вероятно ще бъде извършен по-късно през седмицата.

Търговският спор между САЩ и Китай е другото събитие в развитие, което обикновено интересува инвеститорите в Азия. Според вицепремиера на Китай Лю Хъ САЩ и Китай са постигнали "значителен напредък" по време на търговските преговори, предава Ройтерс. След като постигнаха частична търговска сделка по-рано този месец, Пекин и Вашингтон работят и за постигане на писмено споразумение.

И двете страни прилагат взаимни мита за стоки и услуги на стойност милиарди долари, които объркаха световните пазари, създадоха несигурност за бизнеса и замъглиха икономически перспективи по целия свят. През миналата седмица стана ясно, че икономиката на Китай е нараснала с 6% на годишна база през третото тримесечие, което се смята за най-бавното увеличение на БВП за страната от поне 27 години и половина.

Сега Пекин и Вашингтон отново са в процес на преговори за уточняване на детайлите и финализиране на споразумението между тях, което може да бъде подписано в кулоарите на заседанието на Организацията за азиатско-тихоокеанско икономическо сътрудничество (АТИС). Срещата на високо равнище на АТИС ще се проведе на 16 и 17 ноември.

В петък на щатските борси индексът Dow Jones Industrial Average се понижи с 255 пункта, или с 0,95%. Понижение отбелязаха също S&P 500 и Nasdaq Composite, съответно с 0,39% и 0,83%.

Доларовият индекс, който проследява силата на американската валута спрямо кошницата от конкурентни валути, беше последно засечен на ниво от 97,23 пункта, след спад от 0,05% .

Японската йена се търгуваше на ниво от 108,58 йени за долар. Австралийският долар се търгуваше на стойност от 0,6875 щатски долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:36 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още