IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новата парична политика на Китай е сигнал за по-мек подход в конфликта със САЩ

Юанът стана обект на засилен натиск през последните седмици заради притесненията около прогнозите за китайската икономика

21:51 | 27.08.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Централната банка на Китай<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

Централната банка на Китай Снимка: Ройтерс

Китайската централна банка внесе промени в начина, по който управлява националната валута на страната, давайки сигнал, че властите нямат никакво намерение да използват юана като оръжие в продължаващия търговски конфликт със САЩ, посочват анализатори, цитирани от CNBС.

Юанът стана обект на засилен натиск през последните седмици заради опасенията около прогнозите за китайската икономика, дължащи се отчасти на продължаващия спор с Вашингтон.

В петък Китайската народна банка обяви, че връща използването на изчислителен метод, наречен „антицикличен фактор“, който поддържа дневната средна стойност на валутата фиксирана към относително стабилно равнище.

Последно от Китайската централната банка заявиха, че използват методологията от май 2017 г. до началото на тази година, но така и не бе обяснено каква е конкретната цел на тази политика. Според мнозина методологията се използва като опит за борба срещу пазарните сили, оказващи по-драстично влияние на китайската валута.

В такъв случай Пекин ще трябва да се изправи срещу търговците, които се опитват да завлекат надолу цената на китайските пари спрямо американския долар. Юанът се фиксира ежедневно от китайските власти спрямо долара при средна стойност, от която може да се движи най-много 2% в която и да е било посока.

От японската банка Mizuho Bank посочиха, че „антицикличният фактор“ по-скоро цели да задържи юана относително стабилен спрямо други валути.

Цената на китайските пари спрямо американския долар се превърна във фактор в търговската война, тъй като нейното понижение смекчава влиянието на американските мита върху китайските продукти. Това накара президента Доналд Тръмп да обвини Пекин в несправедливи практики при търговията с валута.

„Смятам, че Китай манипулира своята валута, абсолютно“, посочи той в интервю за Ройтерс миналата седмица.

Като цяло по-евтината валута може да подпомогне износа на дадена страна, правейки нейната продукция по-евтина в сравнение с тази на други държави и по този начин по-конкурентоспособна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:54 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още