Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Азия

Новият петгодишен план на Китай може да включи ускорен подход към ВЕИ

Една от идеите в плана предлага свиване на дела на въглищата в китайския енергиен микс до 2025 г. от планираните 57,5% до 52 на сто

Новият петгодишен план на Китай може да включи ускорен подход към ВЕИ

Снимка: Bloomberg L.P.

Китай обмисля предложения за ускоряване на процеса на преход от изкопаема към чиста енергия като част от следващия си петгодишен план за развитие, който трябва да влезе в сила през 2021 г., тъй като най-големият замърсител в света търси начини да свие своите емисии на парникови газове, пише Bloomberg. 

Още по темата

Настоящата цел на Китай е да генерира до 20% от електроенергията чрез възобновяема енергия до 2030 г. Един от разглежданите варианти е да се постигне тази цел до 2025 г., споделят анонимни източници, запознати с дискусиите. Друго предложение е да се намали делът на въглищата в енергийния микс до 52% до 2025 г. от планираните 57,5%.

В рамките на следващия месец властите в страната ще изложат своята широка стратегия за 2021-2025 г., като конкретни подробности ще бъдат публикувани през март следващата година. Новата енергийна политика вероятно ще бъде упражнение по жонглиране по отношение на изискванията за икономически растеж, насърчаване на енергийната сигурност и смекчаване на последиците от глобалното затопляне.

Насърчаването на възобновяемите енергийни източници (ВЕИ) за сметка на изкопаемата енергия, като въглищата, не означава непременно, че потреблението на въглеводородите ще намалее, тъй като общите нужди от енергия се увеличават с разрастването на икономиката. За разлика от други големи икономики Китай се очаква да покаже известен растеж тази година, тъй като успя да се съвземе по-рано от пандемията от коронавирус.

И все пак Китай се е справил малко по-добре от очакваното по отношение на прехода си към чиста енергия досега, въпреки че остава най-големият производител и потребител на въглища в света. Делът на неизкопаемите горива в енергийния микс на страната е 15,3% през 2019 г., надминавайки целта от 15%, заложена за 2020 г.

Освен това, като основен производител на въглищата и ВЕИ, Китай вероятно ще продължи да се стреми към самодостатъчност по отношение на тези ресурси, намалявайки зависимостта си от вноса в момент на влошаване на търговските отношения и разкъсване на веригите на доставка. „Сигурността на доставките отново е на дневен ред“, посочват от Wood Mackenzie Ltd. в бележка.

Повишаването на целта за ВЕИ над сегашните 20% до 2025 г. може да доведе до тройно увеличаване на капацитета на соларните мощности спрямо нивата от 2019 г. до 105 гигавата, докато вятърната енергия ще нарасне двойно до 48 гигавата, заяви Дзъ Юе, анализатор в Industrial Securities Co.

Инвеститорите трябва да оценят други фактори, включително капацитета на мрежата и далекопроводите, които биха могли да създадат ограничения за ръста на ВЕИ, заяви Робин Сяо, анализатор в CMB International Securities Ltd. Той очаква Китай да добави годшни 55 гигавата нови ВЕИ мощности за периода.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
0
 
1
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Една страна, която все още се развива на петилетки. Интересно защо е най-бързо развиващата се икономика в света за последните няколко десетилетия

Още от Азия
Австралия поведе по загуби сред основните пазари в азиатския регион