IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ново вдигане на данъка върху продажбите в Япония е трудно решение

Според губернатора на Токио премиерът Абе ще увеличи налога до 10%, но това крие някои рискове

10:09 | 10.09.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	Губернаторът на&nbsp;Токио Йоичи Масузое предупреждава за някои рискове при ново вдигане на данъка върху продажбите.<em>&nbsp;Снимка: Ройтерс</em></p>

Губернаторът на Токио Йоичи Масузое предупреждава за някои рискове при ново вдигане на данъка върху продажбите. Снимка: Ройтерс

Японският премиер Шиндзо Абе е изправен пред трудно решение – дали да увеличи още данъка върху потреблението до 10% догодина, имайки предвид икономическото възстановяване. Това споделя пред CNBC губернаторът на Токио Йоичи Масузое.

„Цифрите за брутния вътрешен продукт вървят надолу. Ето защо въпросът дали да се увеличи още данъкът е много труден“, коментира той.

Междувременно икономическите данни от днес показват, че поръчките на основни машини в азиатската страна – водещ индикатор за капиталовите разходи – растат за втори пореден месец през юли.

Япония повиши данъка върху продажбите от 5% на 8% през април – ход, който повлече надолу третата по големина икономика в света. БВП на Япония се сви със 7,1% на годишна база през второто тримесечие. Пазарите се питат дали Абе ще реши да увеличи данъка до 10%. Планът е това да се случи през октомври 2015 г.

„Смятам, че Абе ще реши да увеличи налога до 10%. Но са налице и някои рискове“, казва още Масузое. Той очаква икономиката да устои на ефектите от последващото повишение.

„От гледна точка на Токио икономиката върви нагоре. Имайки предвид Олимпийски игри, които ще се проведат след шест години, столицата работи много усилено. Ето защо можем да помогнем с издърпването на икономиката“, добавя губернаторът на столицата на Япония.

Освен да обуздае покачването на лавинообразния дълг, който е почти два пъти колкото 5-трилионната икономика, повишаването на данъка върху продажбите може да предостави възможност на Абе да намали корпоративния данък до 30% от 40 на сто, за да стимулира растежа.

„Това е проблем – голям проблем. Съгласни сме корпоративният данък да стане 30%, но Абе се опитва да направи това за една година“, притеснен е Масузое, който е и министър на труда в кабинета на Абе.

Той застава зад идеята чуждестранни работници да се влеят в работната сила на Япония. „Особено в строителния сектор“, коментира той. „Но са налице редица въпроси. Единият е как да привлечем чуждестранните работници. Друг е да дойдат.“

Най-бързо застаряващата икономика отчаяно се нуждае от повече работещи, които да задоволят строителния глад в навечерието на Олимпийските игри в Токио през 2020 г. Чуждестранните работещи са само 1,3% от японската работна сила.

Днешните правителствени данни показват, че поръчките на основни машини се покачват с 3,5% на месечна база. Цифрата остава под прогнозите за ръст от 4 на сто и под повишението от 8,8% през юни.

На годишна база поръчките на основни машини се повишават с 1,1% - повече както спрямо очакванията за ръст от 0,6%, така и в сравнение с юни, когато намаляха с 3 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:32 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още