IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ново земетресение с магнитуд 5 по Рихтер разлюля Непал

От УНИЦЕФ предупреждават, че здравето и благосъстоянието на децата, засегнати от бедствието, са в критично състояние

11:15 | 02.05.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Ново земетресение с магнитуд 5 по Рихтер разлюля Непал

Ново земетресение с магнитуд 5 по скалата на Рихтер бе регистрирано в Непал днес, съобщи ТАСС, цитирайки Геологическата служба на САЩ. Епицентърът се е намирал на 93 км от Катманду на дълбочина 10 км. Няма данни за пострадали и нови разрушения, предава БТА.

Една седмица след земетресението в Непал вече над 2,8 млн. души напуснаха домовете си, а от УНИЦЕФ предупреждават, че здравето и благосъстоянието на децата, засегнати от бедствието, са в критично състояние - много са останалите без дом, в дълбок шок и без достъп до основни грижи.

С настъпването на сезона на мусоните, само след няколко седмици, децата ще бъдат изложени на повишен риск от болести като холера и диарийни инфекции, като ще да бъдат по-уязвими и от заплахата от свлачища и наводнения, съобщава пресслужбата на УНИЦЕФ за България, цитирана от БТА.

"Земетресението предизвика невъобразима разруха. Болниците са препълнени, водата е оскъдна, хората спят на открито, като все още има погребани тела под сградите. Ситуацията благоприятства разпространението на болести", каза Роунак Кан, зам.- представител на УНИЦЕФ в Непал.

Земетресението от 25 април изравни със земята повече от 130 000 жилища и остави близо 3 милиона души в нужда от помощи с храна. Над 24 000 души в момента са настанени в 13 лагера в Катманду.

В страна, където над 40% от децата са недохранени, нарастват страховете за изхранването на децата. Най-малко 15 000 деца с тежко недохранване, изискват терапевтично хранене. Има неотложна необходимост децата в 12-те най-засегнатите райони да се върнат към по-нормални условия на живот чрез създаване на защитени пространства за деца, отваряне на училищата и осигуряване на достъп до основни услуги, като здравеопазване и вода.

УНИЦЕФ разширява обсега на помощта си, така че децата в най-тежко засегнатите райони, включително тези в труднодостъпните места извън Катманду, да бъдат снабдени със спасителни доставки.

От УНИЦЕФ съобщават, че в събота стартират програми на живо по националното непалско радио, насочени към предоставяне на животоспасяваща информация, а също и експертни консултации за деца, жени и семейства, живеещи в отдалечени части на районите, засегнати от земетресението. Програмите ще бъдат излъчвани четири пъти на
ден.

УНИЦЕФ, заедно с други агенции на ООН, стартира апел за набиране на 50 млн. щатски долара за хуманитарното подпомагане на децата и семействата в Непал през следващите три месеца.

Още видеа гледайте на сайта на ТВ Bulgaria On Air

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:24 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още