IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Новото нормално" отваря нови перспективи пред Китай

Новата концепция на развитие ще подобрява все повече ефективността, качеството и ще пази околната среда, посочиха китайски лидери в Давос

17:35 | 24.01.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

След десетилетия на невиждано силен икономически растеж, съсредоточен върху разработването на фабрики, които бълват изделия за всички точки по света, Китай започва битка с нов тип проблеми. Икономическото неравенство, замърсяването и корупцията в публичната администрация са само част от проблемите, които спохождат представителите на Комунистическата партия и техните приближени.

Тази реалност е вече толкова широко призната, дори и от най-високопоставените членове на партията, че китайските лидери вече залагат на нов модел на икономическо развитие, който има за цел да замени бурния растеж за една по-голяма равнопоставеност и екологични ползи. В Давос, където десетки китайски представители присъстват на Световния икономически форум, терминът "ново нормално" бе лайтмотивът, използван за да се опише този нов начин на развитие, който се очаква да е фокусиран върху ползите за обикновените хора вместо старата мания за растеж на всяка цена.

"Най-добрият начин да се погледне на китайския контекст е "новото нормално", каза в Давос Ли Ян, вицепрезидент на Китайската академия за социални науки – влиятелен мозъчен тръст, базиран в Пекин и пряко свързан с правителството. "В миналото ние преследвахме растеж, поради което имахме ниска ефективност, ниско качество, увреждахме околната среда. Ето защо този модел не може да продължи. Вече намалихме скоростта на растежа в полза на по-високата ефективност, качеството и по-добрата защита на околната среда", добави той, цитиран от International Business Times.

Освен всичко новият модел на развитие на Китай е "агресивна акция" срещу корупцията, подкрепена от президента Си Дзинпин. Сигнал за това са скорошните действия срещу Джоу Юнкан – вече бившият ръководител на китайската държавна сигурност. Неговият арест и експулсиране от страната през декември сигнализираха, че Пекин засилва борбата си с корупцията по високите етажи на властта.

Въпреки предприетите мерки в различни области забавянето на растежа на Поднебесната империя все пак предизвика известни притеснения за краткосрочната социална стабилност. Въпреки съгласуваната промяна в полза на вътрешното потребление с цел намаляване на зависимостта на Китай от износа, милиони бедни фермери продължават да се стичат към крайбрежните градове в преследване на работни места в производството. Ако фабриките забавят темповете си на производство и свият работните места, това би могло да генерира значително обществено неодобрение, което да рефлектира пряко върху властимащите в Пекин.

"Промяната на модела от производство и износ към фокусирана върху услугите икономика ще отнеме едно поколение", каза Виктор Чу, председател и главен изпълнителен директор на базираната в Хонконг финансова компания First Eastern Investment Group. "Това е преход. Ние не трябва да се отказваме от това стратегическо предимство", добави той.

Забавянето на растежа на Китай бе потвърдено и от последните данни за брутния вътрешен продукт (БВП). Правителствената статистика показа, че икономиката е нараснала със 7,3% през изминалите три месеца и с 7,4% през цялата 2014 г. Равнището остана под целта на властите за разширение със 7,5 на сто и се оказа най-слабият темп на растеж от 1990 г. насам.

Съществува обаче и друг прочит на т.нар. "новото нормално" . Говорейки по време на форума в Давос председателят и главен изпълнителен директор на Trina Solar Ltd Гао Дзифан предполага, че директивите на централното правителство са преувеличени. По думите му истинското въздействие е на регионално ниво, където местните власти продължават да са зависими от недвижимите имоти и развитието на промишлеността, за да създават работни места и да разширяват възможностите за бизнес.

"В крайна сметка това, което виждате, е това, което правят местните власти", каза Гао. Според него въпреки че инвестициите в инфраструктура спадат, те все още са отговорни за повече от две трети от общия темп на икономически растеж.

Гао Дзифан добави също, че концепцията за "новото нормално" е променила отношението на местните власти спрямо централното правителство в Пекин.

"В миналото местните правителства имаха власт над хазната и инвестиционната платформа. Но сега, с "новото нормално", местните власти ще станат по-фокусирани върху околната среда. Това е нещо добро за цялостното развитие на Китай", коментира в Давос председателят и главен изпълнителен директор на Trina Solar Ltd.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:24 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още