IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Облаците над Индия и Индонезия се сгъстяват

Икономиките на двете държави затъват в дефицити, инфлацията продължава да е над икономическия ръст

13:48 | 03.09.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Облаците над Индия и Индонезия се сгъстяват

Проблемите на две от държавите с най-голямо население в света – Индия и Индонезия, стават все повече. Това излага на риск от социално напрежение двете развиващи се страни и поставя въпросителна пред перспективите пред развиващия се свят.

Двете държави затъват в дефицити – и в търговията, и в бюджета, което застрашава темпа на икономически растеж.

Вчера стана ясно, че Индонезия, която е най-голямата икономика в Югоизточна Азия, е записала рекорден месечен търговски дефицит. Само за юли той е на стойност 2,3 млрд. долара и значително надхвърля предварителните прогнози.

В същото време през август инфлацията се е ускорила до 8,8 на сто, като анализаторите вече очакват до края на годината да бъдат достигнати двуцифрени измерения на поскъпването на живота. Това увеличава натиска върху централната банка да вдига лихвения процент, но така се подлагат на риск перспективите пред икономическия растеж.

На този фон индонезийската рупия се е обезценила с над 10 на сто срещу щатския долар за последния месец.

Не по-благоприятна е и ситуацията в Индия. Валутата на страната достигна историческо дъно срещу долара през миналата седмица, докато бюджетният дефицит вече е около 4,8 на сто от брутния вътрешен продукт.

Инфлацията в страната остава в близост до 5 на сто и макар да е доста под нормалните за последните години двуцифрени измерения, е доста притеснителна за перспективите пред страната. С това темпът на инфлация продължава да изпреварва икономическия ръст, който през последното тримесечие се забави до 4,4 на сто на годишна база.

Сериозен проблем се оказва поскъпването на храните с 11,9% на годишна база през юли. Зеленчуците пък са поскъпнали с главозамайващите 46,6%.

Какви са перспективите пред Индия и Индонезия и има ли надежди двете държави да се разминат с по-тежки проблеми – вижте в коментара на Bloomberg.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:13 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още