Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Азия

Одобрението за новия японски премиер остава под това на Абе и Суга

Одобрението за Кишида представлява скок от 21 процентни пункта спрямо последната анкета, свързана с управлението на Йошихиде Суга

Одобрението за новия японски премиер остава под това на Абе и Суга

Новият японски премиер Фумио Кишида. Снимка: Bloomberg L.P.

Кабинетът на новия японски премиер Фумио Кишида започва с рейтинг на одобрение от 59% в анкета на Nikkei-TV Tokyo. Това представлява подобрение спрямо данните от последното проучване при предишния кабинет, но все пак показателят остава под нивото на подкрепа при встъпването в длъжност на предшествениците на Кишида - Шиндзо Абе и Йошихиде Суга. 

Още по темата

Всъщност това е един от най-слабите рейтинги на одобрение от 2002 г. насам, когато става въпрос за проучване на настроенията при стартиране на нов кабинет, съобщава Nikkei Asia Review

Резултатите от анкетата показват моментното одобрение за кабинета, който ще се изправи пред парламентарни избори на 31 октомври – сериозен тест за управляващата Либерално-демократическа партия (ЛДП).

Одобрението за Кишида представлява скок от 21 процентни пункта спрямо последната анкета, свързана с управлението на Суга, когато бившият премиер получи рейтинг от 38% на фона на нарастващите критики относно мерките срещу пандемията от коронавирус.

Делът на респондентите, които не одобряват кабинета, спада до 25%, или с 26 процентни пункта по-малко от последното проучване за Суга, проведено през септември.

От всички анкети, отразяващи настроенията сред гражданите на Япония при формирането на нов кабинет, най-слабо одобрение получава Таро Асо през 2008 г. – 53%, следван от Ясуо Фукуда, който получава 59% при встъпването си в длъжност като премиер през 2007 г. Трети е именно Кишида.

Шиндзо Абе стартира своя втори мандат през 2012 г. с 62% одобрение.

Новият състав на кабинета получи по-скоро положителна оценка, като според респондентите това се дължи на внедряването на по-млади лица.

Създаването на нов министерски пост относно икономическата сигурност се възприема като нужно от 65% от анкетираните.

По статията работи: автор Аспарух Илиев

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Азия
Икономическият риск около новия щам на коронавируса помрачи търговията в Азия