Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Азия

ООН: Коронавирусът ще срине международния туризъм с до 80% през 2020 г.

Финансовите щети биха могли да достигнат до 1,2 трлн. долара

ООН: Коронавирусът ще срине международния туризъм с до 80% през 2020 г.

Снимка: Pixabay

Броят на международните туристи може да се понижи с 60 до 80 на сто през 2020 г. под влиянието на пандемията от коронавируса. Това обяви днес Световната организация по туризъм към ООН (СОТ), съобщава се на сайта на агенцията.

Това е най-сериозната криза, с която международният туризъм се сблъсква от началото на проучванията през 1950 година, подчертава се в доклада.

В края на март организацията залагаше спад в диапазона от 20 до 30 на сто.

Посещенията на чуждестранни туристи вече са се понижили с 22% през първото тримесечие на годишна основа и с 57% през март след въвеждането на карантината в редица страни, уточняват от СОТ.

Секторът е загубил 80 млрд. долара през първите три месеца на годината. Общо финансовите щети биха могли да достигнат от 910 млрд. долара до 1,2 трилиона долара.

Влиянието ще бъде усетено в различна степен в отделните региони по света. Очаква се Азия и Тихоокеанският регион да се възстановят най-напред, твърдят от организацията.

Тези нови прогнози се основават на три сценария за излизане от кризата: отваряне на границите и вдигане на ограниченията за пътуване в началото на юли (спад от 58% на пристиганията), началото на септември (-70 процента) и началото на декември (-78 процента).

Световната организация по туризъм посочва, че от 100 до 120 млн. преки работни места в туризма са застрашени.

Международни пристигания на туристи през 2020 г. - три сценария

Източник: СОТ

Очаква се вътрешното търсене да се възстанови по-бързо от международното, според проучването на експертната група на СОТ. Болшинството очакват да забележат признаци на възстановяване до последното тримесечие на 2020 г., но най-вече през 2021 г.

Въз основа на предишни кризи се очаква пътуванията през свободното време да се възстановят по-бързо, особено пътуването за посещение на приятели и роднини, отколкото бизнес пътуванията.

Оценките за възстановяването на международните пътувания са по-положителни в Африка и Близкия изток, като повечето експерти предвиждат възстановяване още през 2020 г. Най-песимистични са прогнозите за Северна и Южна Америка.

За Европа и Азия перспективите са смесени, като половината от експертите очакват възстановяване още през тази година.

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Миглена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
3
 
1
преди 1 година
ми нали туй беше целта на упражнението ... сега ООН и СЗО да питат Гейтс и компания мумии кога аджеба , ше е вече "безопасен" туризма ...

Още от Азия
Индексите на азиатските пазари започнаха седмицата колебливо