IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ООН затегна санкциите срещу Северна Корея

Всички товари от и до страната ще подлежат на проверка, разширен е и "черният списък" с още 16 физически и 12 юридически лица

10:00 | 03.03.16 г. 4
<p>
	След като в началото на годината Пхенян заяви, че е направил изпитание на водородна бомба, в началото на февруари Северна Корея изстреля ракета с далечен обсег. <em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

След като в началото на годината Пхенян заяви, че е направил изпитание на водородна бомба, в началото на февруари Северна Корея изстреля ракета с далечен обсег. Снимка: архив, Ройтерс

Организацията на обединените нации (ООН) затяга санкциите срещу Северна Корея заради изпитанието на водородна бомба от началото на годината и изстреляната ракета с далечен обсег през февруари, съобщава Ройтерс.

Същевременно Пхенян днес е изстрелял днес няколко ракети с малък обсег в посока към Японско море, съобщава министерството на отбраната на Южна Корея.

Резолюцията на ООН, която е подготвена от САЩ и считаният за съюзник на Пхенян Китай, е гласувана единодушно от Съвета за сигурност на организацията, отбелязва информационната агенция. Тя допълва, че документът драстично разширява действащите санкции срещу Северна Корея, като според дипломати, пожелали анонимност, режимът е по-строг и от санкциите срещу Иран.

Предвижда се всички товари от и до Северна Корея да преминават през проверки. Преди на проверки подлежаха само товарите, за които има основателни причини за съмнение. Към “черния списък” на ООН са добавени и севернокорейски търговски представители в Сирия, Иран и Виетнам. Общо новите физически лица в списъка са 16, а юридическите – 12, като в него влизат и 31 кораба на севернокорейската мореплавателна компания Ocean Company Maritime Management (OMM).

В списъка със санкциите попада и Националната агенция за авиационно развитие на Северна Корея – органът, отговорен за изстрелването на ракетите през февруари.

Разширен е и списъкът с луксозни стоки, забранени за внос в Северна Корея. В него влизат луксозни часовници, водни превозни средства за отдих, снегомобили на стойност повече от 2 хил. долара, кристални изделия, спортна екипировка и други.

Забранява се и прехвърлянето в Северна Корея на елементи, които биха могли да допринесат за подобряване оперативните способности на въоръжените сили на страната, например камиони, които могат да бъдат модифицирани за военни цели.

Постоянният представител на САЩ в ООН Саманта Пауър коментира след гласуването, че на практика всички ресурси на Северна Корея са насочени към “безразсъдното и безмилостно производство на оръжия за масово унищожение”. По думите й новата резолюция има за цел да преследва лидерите на страната, като добави, че “Северна Корея е майстор на измамата” и опитите за избягване на санкциите ще продължат.

Официалната севернокорейска информационна агенция KCNA обяви междувременно, че новите санкции нарушават “злонамерено” суверенитета на страната и представляват “тежко предизвикателство за него”. Засега обаче няма официална реакция от мисията на Пхенян в ООН.

Белият дом също коментира, че не знае каква ще бъде реакцията на страната. Върховният представител за външната политика на Европейския съюз (ЕС) Федерика Могерини приветства решението и обеща, че Брюксел бързо ще актуализира режима на санкциите, за да включи и новите мерки. Според дипломати това ще се случи още утре.

Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун също приветства решението, като допълни в изявлението си, че Пхенян трябва да започне да изпълнява международните си задължения.

Международните санкции срещу Северна Корея действат от 2006 г. заради ядрените тестове в страната, както и няколкото изстреляни ракети. След почти два месеца преговори китайският президент Си Дзинпин се съгласи за подкрепи новите мерки срещу Пхенян, които целят да убедят близкия съюзник на Пекин да се откаже от ядрената си програма. Китайският представител в ООН призова за връщане към диалог, като подчерта, че новата резолюция трябва да се превърне в отправна точка за постигането на политическо решение по ядрения въпрос на Корейския полуостров.

Пекин обаче изразява и загрижеността си от евентуалното разполагане на американска система за противоракетна отбрана в Южна Корея. Според китайското правителство всички заинтересовани страни трябва да избягват действия, които допълнително ще засилят напрежението.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:05 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

4
rate up comment 35 rate down comment 0
ing5rov
преди 8 години
Бузестия ше си го премести у другия крачол...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 33 rate down comment 2
khao
преди 8 години
оценяавм иронията ти :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 35 rate down comment 5
michaelis12
преди 8 години
Тука аз ако съм на Русията ше им дам едни балистики на тея корейски шамшали та на Сашовците ум да им зайде да видим кво ше им напраат или ше отиде Калифорнията та чак до Тексас д.еееба и проклетото американско племе ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 38 rate down comment 6
0pk
преди 8 години
Абе защо всеки който иска да се развива, му биват налагани санкции от вече развитите? :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още