IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Опасенията около новите американски мита повлияха негативно на пазарите в Китай

Японският индекс Nikkei 225 и австралийският измерител ASX 200 завършиха сесията на зелена територия

11:22 | 11.09.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Азиатските борси приключиха втората сесия от седмицата със смесени резултати на фона на съобщението от Вашингтон за подготовка на евентуална втора среща между американския президент Доналд Тръмп и севернокорейския лидер Ким Чен Ун, предава CNBC.

Японският индекс на сините чипове Nikkei 225 добави 1,30%, или 291 пункта, достигайки ниво от 22664,69 пункта.

В Южна Корея измерителят Kospi отчете понижение от 0,24% до 2283,20 пункта. 

Австралийският бенчмарк ASX 200 приключи сесията с повишение от 0,62% до 6179,70 пункта, подпомогнат от доброто представяне на компаниите от финансовия сектор, които отчетоха поскъпване на своите акции с 0,97 на сто в първите часове от сесията.

На китайските пазари хонконгският индекс Hang Seng завърши деня с понижение от 0,66% до 2 6436,46 пункта, докато континенталният показател Shanghai Composite премахна 0,18% от стойността си, приключвайки с 2664,80 пункта.

Една от основните новини на азиатските пазари от изминалия ден беше изявлението от понделник на китайския милиардер Джак Ма, който обяви, че до една година ще напусне борда на директорите на технологичния гигант Alibaba. Негов наследник ще бъде Даниел Джан, който от пет години е главен изпълнителен директор на компанията и контролира оперативната ѝ дейност.

В същото време от Вашингтон обявиха, че са получили писмо от лидера на Северна Корея Ким Чен Ун, който настоява за нова среща с американския президент Доналд Тръмп.

Говорителката на Белия дом Сара Сандърс заяви пред медиите, че администрацията на президента е отворена към тази молба и е „в процес на координиране“ на срещата.

Търговските сътресения в глобален мащаб продължават да оказват негативно влияние на пазарите. Канада и САЩ все още не са се договорили относно промените по Северноамериканското споразумение за свободна търговия (NAFTA). В същото време Тръмп обяви, че вече е готов с нов списък от вносни китайски стоки на стойност 267 млрд. долара, на които могат да бъдат наложени мита, докато администрацията на президента вече финализира процедурите по налагане на митнически налози върху други стоки от Китай за 200 млрд. долара.

На валутните пазари индексът на долара, който измерва силата на американските пари спрямо кошница от шест конкурентни валути, бележи понижение с 0,24% до 94,92 пункта. Австралийският долар поскъпва с 0,14% като се търгува за 0,7123 щатски долара. Еврото също бележи ръст с 0,35% до 1,1632 долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:27 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още