IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Опасенията сред китайските производители тласнаха азиатските индекси надолу

Книжата на Foxconn поевтиняха с над 1%, въпреки че компанията получи одобрение да възобнови своето производство в Китай

11:25 | 10.02.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

По-голямата част от основните азиатски борсови индекси приключиха днешната сесия на червена територия на фона на продължаващите опасения за разпространението на коронавируса сред китайските предприятия, които въпреки че възстановиха своята производствена дейност, все още очакват смущения, предизвикани от заразата, съобщава CNBC. 

Хонконгският бенчмарк Hang Seng изтри 162,93 пункта, или 0,59%, от стойността си, като се смъкна до ниво от 27 241,34 пункта.

Континенталният измерител Shanghai Composite отчете ръст от 0,51% до 2890,49 пункта, докато индексът Shenzhen напредна с 1,22 на сто до 1757,26 пункта.

Токийският показател Nikkei се понижи с 0,6% до 23 685,98 пункта.

Южнокорейският измерител Kospi регистрира спад от 10,88 пункта, или 0,49%, до 2201,07 пункта.

Австралийският индекс ASX 200 отчете понижение от 0,14 на сто до ниво от 7012,50 пункта.

Спадът сред по-голяма част от борсите беше подкрепен и от скока на потребителските цени в Китай, които през януари нарастват с най-бързия си темп от последните над осем години. Потребителските цени във втората по големина икономика в света се повишиха с 5,4% през януари, като цените на храните се увеличиха с най-бърз темп от 2008 г.

В неделя китайското министерство на финансите обяви, че всички правителствени органи са отделили общо 71,85 млрд. юана (10,26 млрд. долара) за борба с коронавируса.

Министерството ще разпредели средствата, така че да гарантира, че всеки може да си позволи диагностика и лечение, гласи изявление на уебсайта на ведомството.

Освен това средствата ще се ползват, за да се гарантира, че усилията на всеки регион за борба с вируса не са възпрепятствани от финансови ограничения.

азия азия

Акциите на листнатата в Тайван компания Hon Hai Precision Industry, по-известна като Foxconn, бяха наблюдавани внимателно от инвеститорите заради опасенията, че нейните заводи в Китай могат да останат затворени в понеделник заради коронавируса.

На 7 февруари (петък) от ръководството на компанията информираха служителите, че почивката по случай китайската Нова година се удължава до 10 февруари, с което се цели тяхното предпазване от заразата, надхвърлила границите на Китай.

Основната база на Foxconn за производството на iPhone е в Джънджоу, но тази в Шънджън служи за китайска централа на компанията и по-голямата част от десетките хиляди служители в нея са от други градове. Компанията също така произвежда малка част от смартфоните на Apple там.

По-рано днес компанията получи одобрение от китайските власти за възобновяване на своята производствена дейност в страната.

Към  края на търговията акциите на Foxconn поевтиняха с 1,09 на сто.

При валутната търговия доларовият индекс бележи спад от 0,02% в стойността си, достигайки ниво от 98,66 пункта.

Йената се търгуваше със спад от 0,05% в стойността си при 109,78 йени за долар.

Австралийската валута поскъпна спрямо щатската с 0,33%, като се търгува при 0,6694 австралийски долара за щатски.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:55 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още