IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Опасенията за забавянето на глобалния икономически растеж удариха борсите в Азия

Японският индекс Nikkei 225 се понижи с близо 400 пункта

11:08 | 18.12.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Азиатските борси приключиха сесията във вторник на червена територия заради опасенията на инвеститорите и анализаторите, свързани със забавянето на растежа на глобалната икономика, съобщава CNBC.

Японският индекс на сините чипове Nikkei 225 се раздели с 391,43 пункта, или 1,82%, като завърши деня на ниво от 21 115,45 пункта. 

По-рано днес стана ясно, че разликата между фактическия и потенциалния брутен вътрешен продукт на Япония за третото тримесечие е придобила отрицателна стойност за първи път от близо две години. Това е своеобразен сигнал, че целта на Японската централна банка за постигане на 2-процентно ниво на инфлация се превръща в още по-трудна задача поради отслабването на ценовия натиск.

В Южна Корея измерителят Kospi отчете спад от 0,43 на сто до 2062,11 пункта, а акциите на производителя на микропроцесори SK Hynix поевтиняха с 1,77%.

Австралийският индекс ASX 200 отбеляза понижение от 1,22 на сто до 5589,50 пункта.

При местния финансов сектор основните банки приключиха със спад в стойността на своите акции. Книжата на Australia and New Zealand Banking Group и Commonwealth Bank of Australia поевтиняха съответно с 2,95% и 0,95 на сто, докато акциите на Westpac и National Australia Bank се разделиха съответно с 1,38% и 1,78% от стойността си.

На китайските пазари континенталният показател Shanghai Composite се понижи с 0,82 на сто до 2576,65 пункта, докато хонконгският бенчмарк Hang Seng зачеркна 273,73 пункта от стойността си, приключвайки сесията на ниво от 25 814,25 пункта.

азия азия

Днес се навършват 40 години от отварянето на китайската икономика, обявено от Дън Сяопин, и началото на поредица от знакови капиталистически експерименти, които спасиха голяма част от страната от бедността и я превърнаха в голяма икономическа сила.

Инвеститорите очакваха изказването на китайския държавен глава Си Дзинпин, който заяви, че „реформите и отварянето на Китай към света невинаги са лесни и могат да срещнат невъобразими бури“.

Дзинпин обеща, че Пекин ще подкрепя държавната икономика, като в същото време насочва развитието на частния сектор.

Китай ще положи още повече усилия за отваряне към света и за прилагане на големи реформи, добави още президентът.

На тържественото събрание по случай годишнината беше публикуван и списък с над 100 имена на хора, внесли особен принос в социално-икономическото развитие на Китай през последните 40 години. Сред тях е и името на Джак Ма (Ма Юн) - основателя на китайската корпорация Alibaba, първият премиер на Сингапур Ли Куан Ю, председателят на Китайската баскетболна асоциация Яо Мин, основателят на Световния икономически форум Клаус Шваб и Робърт Лорънс Кун, един от водещите експерти по Китай.

Инвеститорите не останаха безразлични и към вчерашното изявление на директора в Международния валутен фонд (МВФ) Чангьон Рее, според когото търговският конфликт между Китай и САЩ вече оказва видим ефект върху бизнес доверието и инвестициите в Азия.

По думите му едни от най-силно засегнатите от търговската война страни в региона може да са Япония и Южна Корея заради тяхната зависимост от износ към Китай.

„Инвестициите са много по-слаби от очакваното. Моята интерпретация на това е, че каналът на доверието вече оказва ефект върху световната икономика, най-вече при азиатските икономики“, заяви Чангьон Рее.

Според него съществува възможност МВФ да свие още прогнозите си за растеж при следващото им преразглеждане през януари, като се има предвид забавянето не само в Азия и Европа, но и в САЩ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:09 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още