IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Оптимизмът на азиатските борси се запази и днес с фокус върху търговските преговори

Листнатите на борсата в Хонконг акции на китайските кредитори поскъпнаха

11:12 | 20.09.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Голяма част от основните борсови индекси от азиатско-тихоокеанския регион завършиха последната сесия от седмицата на зелена територия, подпомогнати от оптимизма, свързан с раздвижването на търговския фронт, където бяха подновени преговорите между САЩ и Китай, двете най-големи икономики в глобален план, съобщава CNBC.

Бенчмаркът на Шанхайската фондова борса Shanghai composite напредна с 0,24 на сто до 3006,45 пункта. В същото време хонконгският показател Hang Seng записа поредна сесия на червена територия като изтри 44,55 пункта, или 0,17%, от стойността си, смъквайки се на ниво от 26 424,40 пункта. 

Централната банка на Китай публикува нови стойности на своя основен кредитен лихвен процент (LPR), като едногодишната лихва е понижена до 4,2%, в сравнение с 4,25% преди месец, докато 5-годишният лихвен процент за кредитите беше оставен без промяна на ниво от 4,85%.

LPR е лихвен процент, който банките поставят на своите най-платежоспособни клиенти, като поправката беше обявена още през август от китайския банков регулатор с идеята да бъдат понижени разходите за кредитите, с което ще се стимулира икономиката на страната.

Листнатите на борсата в Хонконг акции на китайските кредитори поскъпнаха, като цената на книжата на China Construction Bank нарасна с 0,34%, а акциите на Bank of Communications прибавиха 0,76% към стойността си.

Индексът на сините чипове на Токийската фондова борса Nikkei 225 се покачи с 0,16 на сто до 22 079,09 пункта.

Акциите на конгломерата SoftBank Group поскъпнаха с 1,34%.

Ръстът на основната инфлация на Япония се забавя до ново 2-годишно дъно през август, покачвайки се само с 0,5 на сто спрямо година по-рано. Тя се забавя спрямо юли, когато инфлацията записва ръст от 0,6%.

В Южна Корея измерителят Kospi записа ръст от 0,54% до 2091,52 пункта.

Австралийският показател ASX 200 напредна с 13,30 пункта, или с 0,20 на сто, до 6730,80 пункта.

азия азия

Основна тема във фокуса на пазарите продължава да бъдат възобновените търговски преговори между Пекин и Вашингтон. В. South China Morning Post съобщи в четвъртък, че съветниците на президента Доналд Тръмп Питър Наваро и Майкъл Пилсбъри са предупредили, че от Вашингтон вече са готови да ескалират търговската война, ако не бъде постигнато споразумение в най-близко бъдеще, позовавайки се на тяхно интервю в Хонконг.

В същото време Ху Сидзин, главен редактор на китайската държавна медия Global Times, публикува в Twitter съобщение, че Китай „не е толкова подготвен да постигне сделка, колкото смятат от САЩ“.

Пазарите очакват да бъде насрочена среща на високо равнище между двете страни през следващите няколко седмици, на която да се постигне пробив в преговорите.

На валутните пазари доларовият индекс, измерващ силата на американските пари спрямо кошница от шест конкурентни валути, достига ниво от 98,243 пункта.

Японската валута се търгува при 107,86 йени за долар, след като в рамките на предишната сесия тя затвърди силна позиция от 108,3 йени за долар.

Австралийският долар отчете спад до 0,6797 долара спрямо вчерашното ниво от 0,680 долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:18 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още