Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Азия

Оптимизмът отбеляза силно завръщане на борсите в Азия

Най-голямо повишение днес записа вчерашното най-слабо звено - южнокорейският показател Kospi

Оптимизмът отбеляза силно завръщане на борсите в Азия

Снимка: gettyimages

Основните борси в Азия затвориха сесията във вторник на зелена територия, след като вниманието на инвеститорите бе насочено към последните съобщения от централните банки на Австралия, Япония и САЩ, информира CNBC.

Измерителят Nikkei 225 в Япония добави с 4,88% до 22 582,21 пункта, след като акциите на производителя на роботи Fanuc поскъпнаха с 6,74%, докато индексът Topix нарасна с 4,09% и приключи сесията при 1593,45 пункта. В Южна Корея показателят Kospi се повиши с 5,28% и затвори при 2138,05 пункта.

Хонконгският индекс Hang Seng отчете ръст от 2,53% до 24 377,88 пункта. В континентален Китай измерителят  Shanghai composite нарасна с 1,44% до 2931,75 пункта, докато показателят Shenzhen component добави 1,85% до 11 398,97 пункта.

Австралийският бенчмарк ASX 200 затвори с повишение  от 3,89% при 5942,30 пункта.

Още по темата

Към 11:15 ч. българско време йената се търгува на ниво от 107,31 йени за долар, а австралийският долар - на стойност от 0,691 щатски долара.

Инвеститорите във вторник се съсредоточиха върху съобщенията на централните банки в региона и отвъд Океана. В протокола на Централната банка на Австралия от заседанието през юни централните банкери „признават, че същественото, координирано и безпрецедентно облекчаване на фискалната и паричната политика в Австралия е помогнало на икономиката през този труден период“.

„Има вероятност тази фискална и парична подкрепа да бъде нужна за известно време“, се казва още в протокола.

Междувременно, във вторник Централната банка на Япония увеличи подкрепата си за бизнеса, но остави основните настройки на политиката си непроменени. В изявление на институцията се посочва, че „икономиката на Япония вероятно засега ще остане в тежка ситуация поради влиянието на COVID-19 у нас и в чужбина, въпреки че се очаква икономическата активност да се възобнови постепенно".

„Засега банката ще следи отблизо въздействието на COVID-19 и няма да се колебае да предприеме допълнителни облекчаващи мерки, ако е необходимо, а също така очаква краткосрочните и дългосрочните лихвени проценти да останат на сегашните си или по-ниски нива", заявиха от централната банка.

Федералният резерв на САЩ обяви в понеделник още мерки за подкрепа на пазара. Фед заяви, че ще купува индивидуални корпоративни облигации, отбелязвайки по-широк подход към купуването на корпоративни облигации. Съобщението от централната банка на САЩ в понеделник отбеляза разширяването на покупките до вторичния пазар.

„Мисля, че реално Федералният резерв се поучи от опита от световната финансова криза и е на мнение е, че не може да изчака да се случат нещата и след това да действа,“ коментира Тай Хуей, главен пазарен стратег в JPMorgan Asset Management. „Превантивният характер на много от тези мерки е положителен“, добави той.

По статията работиха: Радостина Ивчева, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Азия
Коронавирусът създаде най-бързия ръст на лично богатство тази година