IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Оптимизмът се завърна частично на борсите в Азия след отсрочката за Huawei

Акциите на Samsung Electronics поскъпнаха с над 4%, след като стана ясно, че Google преустановява част от бизнес отношенията си с Huawei

11:09 | 21.05.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Голяма част от основните борсови индекси в азиатско-тихоокеанския регион завършиха с повишения, след като стана ясно, че САЩ ще предоставят няколко временни изключения от черния списък за износа срещу Huawei Technologies Co., съобщава CNBC. 

Бенчмаркът на сините чипове на Токийската фондова борса Nikkei 225 се понижи с 0,14 на сто до 21 272,45 пункта.

Вчера правителствени данни показаха, че ръстът на японската икономика изненадващо се ускорява до 2,1% през първите три месеца на годината, отбелязвайки по този начин второ поредно тримесечие на растеж.

Така по този показател икономиката на страната успява да надмине прогнозите за свиване от 0,2 на сто, след като вносът отбеляза по-бърз спад в сравнение с износа.

Акциите на японските автомобилни концерни Toyota и Honda поевтиняха съответно с 0,24 на сто и 0,39%. Цената на книжата на Sony Corp. и LINE се понижи съответно с 0,78% и 2,58%.

В Южна Корея индексът Kospi прибави 0,27% към стойността си, приключвайки на ниво от 2061,25 пункта.

Книжата на Samsung Electronics поскъпнаха с над 4 на сто, повлияни от новината за решението на Google да преустанови някои от бизнес отношенията си с китайската Huawei.

азия азия

Австралийският измерител ASX 200 отчете лек ръст от 0,37% до 6500,10 пункта.

В Китай, показателят на Шанхайската борса Shanghai composite напредна с 1,23 на сто до 2905,97 пункта.

Хонконгският измерител Hang Seng се понижи с 61,35 пункта, или с 0,22%, о 27 726,26 пункта.

Официални представители на САЩ заявиха в понеделник, че ще предоставят няколко временни изключения от черния списък за износа срещу Huawei Technologies Co., давайки на някои доставчици и клиенти на китайския телекомуникационен гигант 90-дневен гратисен период от тези тежки търговски наказания.

В заповед, която трябва да бъде публикувана в сряда, Министерството на търговията заявява, че ще предостави временен лиценз за износ от САЩ към Huawei и десетки негови филиали. САЩ обявиха заповедта за черния списък през миналата седмица на основание, че Huawei е заплаха за националната сигурност на страната.

Вижте и коментара на Софи Камарудин за Bloomberg TV Bulgaria!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:24 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още