IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Оптимизмът се завърна плахо на азиатските борси заради надеждите на търговския фронт

Акциите на големите японски автомобилни производители поскъпнаха, след като стана ясно, че САЩ няма да налагат нови мита върху тяхната продукция

10:37 | 26.09.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

По-голяма част от азиатските борсови индекси от приключиха днешната сесия на зелена територия, след като президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че дългоочакваната сделка с Китай, която да сложи край на 15-месечния търговски конфликт между двете страни, може да стане факт по-скоро от очакваното, съобщава CNBC.

Друг положителен импулс за борсите се оказа и постигнатото, макар и частично, търговско споразумение между Вашингтон и Токио, което беше подписано от Тръмп и японския премиер Шиндзо Абе, отваряйки пазара на островната страна за вноса на американски стоки на стойност около 7 млрд. долара годишно. 

Японският бенчмарк на сините чипове Nikkei 225 напредна с 0,13 на сто до 22 048,24 пункта.

Акциите на големите японски автомобилни производители поскъпнаха, след като председателят на Японската асоциация на автомобилните производители заяви, че преговорите между Вашингтон и Токио са били насочени към избягване на още мита върху автомобилите. Книжата на Toyota Motor и Honda Motor поскъпнаха съответно с 1,2% и 1,43 на сто, докато цената на акциите на Subaru се повиши с 2,03%.

Въпреки че споразумението между Япония и САЩ не обхваща търговията с автомобили, Абе заяви, че е получил уверение от Тръмп, че Вашингтон няма да налага мита, с които преди заплашваше Токио.

От своя страна книжата на японската корпорация SoftBank Group поскъпнаха с 0,11 на сто, след като стана ясно, че конгломератът е готов да вложи допълнителни 1 млрд. долара или повече в американския стартъп за споделено офис пространство WeWork.

На борсите в Китай континенталният измерител Shanghai composite се понижи с 0,82% до 2931,26 пункта.

Хонконгският показател Hang Seng регистрира първи ръст от няколко сесии насам, достигайки ниво от 25 951,86 пункта.

азия азия

Доналд Тръмп заяви, че дългоочакваната сделка с Китай, която да сложи край на 15-месечния търговски конфликт между двете страни, може да стане факт по-скоро от очакваното. По думите на президента Пекин готви голяма покупка на земеделска продукция от САЩ, в това число на говеждо и свинско месо.

Той поясни също каква е причината китайската страна да бърза – по думите му, с подписването на споразумение. „Тъй като те губят работните си места, тъй като веригата им на доставки отива по дяволите, а компаниите напускат Китай и те се местят на много други места, включително в САЩ“, посочи държавният глава.

Южнокорейският индекс Kospi завърши сесията с ръст от 0,05% до ниво от 2074,52 пункта.

Австралийският измерител ASX 200 се понижи с 0,49 на сто до 6677,60 пункта.

На валутните пазари доларовият индекс, който измерва силата на американските пари спрямо кошница от шест конкурентни валути, се свива с 0,09% до 98,95 пункта.

Йената се търгува при 107,64 йени за долар, докато австралийската валута се разменя с ръст от 0,03% срещу 0,6752 долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:34 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още