IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Още една китайска държавна компания се сблъска с неплатежоспособност

Миннодобивното дружество Yongcheng отново пропуска плащания по облигации в рамките на две седмици заради проблеми с ликвидността

11:31 | 24.11.20 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Paul Yeung/Bloomberg</em></p>

Снимка: Paul Yeung/Bloomberg

Китайската държавна миннодобивна компания Yongcheng Coal and Electricity Holding Group, която оперира в провинция Хънан, не е успяла да направи вноска за погасяване на главницата и дължимите лихви по две внимателно наблюдавани облигации, хвърляйки по този начин поредната сянка върху китайския пазар с фиксиран доход, съобщава Nikkei Asia Review.

Компанията пропуска поредно плащане, след като направи това преди две седмици. 

В събота Комисията по финансова стабилност към Държавния съвет на Китай проведе извънредно заседание, обещавайки действия за „избягване на криза във финансовата система“. Органът призова за „нулева толерантност“ към корпоративните нарушения.

Финансовият проблем от тази година е особено обезпокоителен за инвеститорите заради това, че държавно подкрепените компании заемат главна роля в тенденцията. Корпоративните финанси се влошиха рязко, след като китайските власти изтеглиха подкрепата си за бизнеса заради щетите, нанесени от коронавируса.

Yongcheng не успява да погаси две краткосрочни облигации от 1 млрд. юана (152 млн. долара) с матуритет от съответно 210 дни и 270 дни, съобщава компанията.

Дружеството оправдава пропуснатите плащания с "проблем с ликвидността", причинен от коронавируса, който притиска бизнеса му, както и със скорошните сътресения, които затрудняват "рефинансирането на пазара на облигации".

Неизпълнението на Yongcheng на 10 ноември е разглеждано като повратен момент на китайския пазар на облигации, последван от фалита на Huachen Automotive Group и производителя на чипове Tsinghua Unigroup.

Yongcheng заяви в понеделник, че ще се опита да удължи срока за изплащане на задълженията или да компенсира инвеститорите под някаква форма. Компанията също така обеща да търси външно финансиране, в това число и чрез продажба на активи, за да ограничи разходите и да използва различни други методи за погасяване на дълга.

Две китайски банки, China Everbright Bank и Zhongyuan Bank, са предложили в понеделник Yongcheng да изплати първо половината сума по главницата от 1 млрд. юана, като останалото да бъде отложено след 270 дни. Предложението трябва да бъде гласувано от всички притежатели на облигации, като резултатът ще стане ясен в рамките на днешния ден.

От началото на годината корпоративните фалити в страната достигат размер от 157 млрд. юана (23,9 млрд. долара), като са напът да надминат рекорда от 167 млрд. юана, поставен през 2019 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:04 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още