IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

От данъчна оптимизация до пране на пари: За какво служат офшорките?

Създаването на офшорна фирма може да стане както чрез специализирани кантори, така и през интернет само с няколко клика

18:58 | 06.04.16 г. 2
<p>
	Адвокатската кантора Mossack Fonseca е в центъра на скандала Panama Papers.&nbsp;<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Адвокатската кантора Mossack Fonseca е в центъра на скандала Panama Papers. Снимка: Ройтерс

Скандалът "Панамските документи" (Panama Papers) насочи прожекторите към офшорните компании, главната брънка във веригата на избягването на данъци. Как точно функционират тези дружества? За какво служат? Незаконна ли е дейността им?

Какво представлява една офшорна компания?

Понятието "offshore" в превод от английски означава "в морето или близо до сушата" или с други думи "извън територията". Буквално една офшорна фирма е дружество, регистрирано в чужбина, в страна, в която собственикът не живее. Само че за разлика от международните филиали, тези компании не извършват никаква икономическа дейност в страната, където са се подслонили, пише AFP.

За да бъде създадена една офшорна компания, "нещата могат да бъдат от много прости до много сложни", обяснява Ерик Верние, анализатор в Института за международни отношения (IRIS) и автор на труда "Данъчна измама и данъчни убежища“. Това може да стане чрез специализирани кантори, някои от които се ползват с международна слава, но и през интернет, като направите няколко кликвания и се разделите с няколко десетки евро.

Законно ли е това?

"Не е изрично забранено да имаш офшорна компания или сметка в чужбина. Важното е да се знае каква е истинската дейност зад тези сметки, какъв е произходът на финансовите потоци", заяви в понеделник френският държавен секретар по бюджета Кристиан Екерт.

Именно това оценяват редица хора, цитирани от "Панамските документи" като Патрик Драи, ръководител на медийно-телекомуникационната група Altice. По принцип всеки има правото да създаде офшорна компания, щом са декларирани печалбите.

Защо да се създават такива компании?

"Първата идея е да се постигне данъчна оптимизация" и това да не се бърка с данъчната измама, заявява Верние. Целта е "да се направи така, че печалбите да се декларират в територията, където има ниски или никакви данъци", което пък позволява на компаниите да увеличат рентабилността си", обяснява той.

Именно поради този факт такива компании се създават основно в държавите, където данъчната система е изключително облагодетелстваща, или в така наречените данъчни убежища като Бахамите, Британските Вирджински острови, Панама, но и щата Делауер в САЩ.

"Целта може да бъде и да се облекчат някои трансакции, които не винаги могат да бъдат незаконни", но пък изискват известна дискретност, а тя е гарантирана в тези данъчни убежища, посочва още Верние.

Компаниите, които създават офшорни дружества могат да са ръководени и от стремежа "да се възползват от регламент, който им позволява в чужбина да правят това, което не могат у дома", коментира Мишел Тали, данъчен експерт в мозъчния тръст по корпоративните проблеми, френския Институт по предприемачество.

Така например в сектора на застраховането, имайки предвид правилата за благоразумна предпазливост, "някои договори са възможни единствено в страни като Каймановите острови, защото там законодателството е по-гъвкаво", казва Тали. Наемането на самолети, например, се прави само през данъчни убежища.

Защо офшорните компании биват сочени с пръст?

Доста често "офшорно дружество се регистрира в юрисдикции с особени законодателства, за да се открие банкова сметка и така държателят й да не се осветява директно, а да държи активи, скривайки самоличността си", подчертава пред AFP Гаел Меню-Льожьон, данъчна адвокатка в кантората Fidal.

"Това е незаконно, доколкото създаването на тези компании цели прикриване на бенефициента", допълва тя.

В повечето случаи офшорните компании се откриват в територии, където банковата система не е прозрачна. Между другото те често си вземат под наем имена, а така могат да се заметат следите на истинските собственици на тези структури.

Поради това те позволяват лесно да се правят данъчни измами, "като се изграждат прикрити структури на различни равнища", казва Верние. В крайна сметка става невъзможно да се разбере на кого в действителност принадлежат тези компании.

Тази липса на прозрачност е идеална за пране на пари, получени от престъпни дейност като трафика на дрога или от едрия бандитизъм, през които "годишно се превъртат трилиони долари", подчертава Верние.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:00 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 1
ing5rov
преди 8 години
Аз пък си мисля , че Плевнелиев трябва да вземе отношение по тоя проблем ...остро да заклейми корупцията !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 5
Атанасио
преди 8 години
КонституциятаЧл. 19.(2) Законът създава и гарантира на всички граждани и юридически лица еднакви правни условия за стопанска дейност, като предотвратява злоупотребата с монополизма, нелоялната конкуренция и защитава потребителя.Ясно е записано в точка 2 тоест тъй като офшорките са нелоялна конкуренция означава ,че са незаконни(противоконституционни)И съм обяснил всичко тук - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1743677512577142Маргрет Вестагер, еврокомисар по въпросите на конкуренцията, нарече корпоративните данъчни вратички незаконни форми на държавна помощ - добре казано Трябва да се каже цялата истина и незнам защо не се казва - от страх ли ??? ,и писах в коментар 14 - http://***.investor.bg/analizi/91/a/dobriiat-i-loshiiat-bum-v-pyzela-na-ikonomicheskite-zavisimosti-214041/#comment-newest
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още