IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Откриването на нови фронтове в търговската война на САЩ понижи азиатските борси

Единствени индексите в континентален Китай се "възпротивиха" на общата тенденция в региона

12:02 | 03.12.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив на Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив на Ройтерс

Акциите, търгувани на борсите в Азия, отчетоха предимно понижения в стойностите си по време на сесията във вторник, след като президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че ще възстанови митата върху вноса на стомана и алуминий от Бразилия и Аржентина, предава CNBC.

В Австралия индексът ASX 200 се понижи с 2,19% и затвори при 6712,30 пункта.

Централната банка на Австралия заяви във вторник, че ще задържи референтния си лихвен процент на рекордно ниско ниво от 0,75%, след като го намали три пъти от юни тази година насам.

„Облекчаването на паричната политика през тази година подпомогна заетостта и доходите в Австралия и връщането на инфлацията до средносрочния целеви диапазон“, казва управителят на централната банка Филип Лоу.

Бенчмаркът Nikkei 225 в Япония затвори с понижение от 0,64% при 23 379,81 пункта, докато индексът Topix се понижи с 0,45% и затвори на ниво от 1706,73 пункта. Показателят Kospi от Южна Корея се понижи с 0,38% до 2084,07 пункта, след като акциите на производителя на чипове SK Hynix поевтиняха с 2,24%.

Към 11:30 ч. българско време йената се търгува при цена от 109,03 йени за долар, а австралийският долар - на стойност от 0,6857 щатски долара.

Хонконгският индекс Hang Seng спадна с 0,20%, след като акциите на Sa Sa и L’Occitane поевтиняха. Данни от понеделник показват, че общият обем на продажбите на дребно за октомври в Хонконг е спаднал с 26,2% на годишна база, отбелязвайки рекордно понижение.

Индексите в континентален Китай, противно на общата тенденция в региона, се възстановиха от по-ранните си понижения. Бенчмаркът Shanghai composite добави 0,31% до 2884,70 пункта, докато Shenzhen component нараства с 0,55% до 9657,65 пункта. Индексът Shenzhen composite се повиши с 0,55% до 1605,33 пункта.

Ново търговско напрежение възникна, след като президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че ще възстанови митата върху вноса на метал от Бразилия и Аржентина.

Тръмп написа в Twitter в понеделник: „Бразилия и Аржентина извършват масивна девалвация на валутите си, което не е добре за нашите фермери. Следователно незабавно ще възстановя митата върху стоманата и алуминия, които се доставят в САЩ от тези страни".

От офиса на американския търговски представител заявиха в понеделник, че е възможно и налагането на до 100-процентно мито върху някои френски продукти, а това, от своя страна, ще засили глобалното търговско напрежение.

Несигурността остана и на търговския фронт между САЩ и Китай. Тръмп каза в понеделник : „Китай все още иска да сключи сделка за търговията, но ще видим какво ще се случи".

Неговите коментари бяха направени, след като напрежението между двете най-големи икономики в света беше възобновено през миналата седмица, когато Тръмп подписа два законодателни акта в подкрепа на протестиращите в Хонконг. Говорител на китайското външно министерство заяви в петък, че Пекин ще предприеме „силни контрамерки“ срещу Вашингтон.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:25 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още