IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Отрицателните лихви стават център на паричната политика в Япония

При прегледа на ефективността на паричната политика централната банка ще измести фокуса от паричната база към лихвените проценти, твърди Ройтерс

22:02 | 14.09.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Японската централна банка (ЯЦБ) обмисля да превърне отрицателните лихви в център на бъдещи облекчения в паричната политика. Така при прегледа на ефективността на паричната политика следващата седмица ще се измести фокусът от паричната база към лихвените проценти, твърди Ройтерс, позовавайки се на свои източници.

Промяната би подчертала нарастващите опасения на централната банка за това, доколко ефективни са досегашните й усилия да стимулира икономиката. Агресивната програма на банката за изкупуване на облигации продължава вече три години и изцежда ликвидността на пазара.

„Що се отнася до инструментите на ЯЦБ приоритетът вероятно ще се измести към лихвените проценти и далеч от мащабния план за изкупуване на облигации“, казва един от източниците, пожелал анонимност. Бизнес всекидневникът Nikkei съобщи по-рано в сряда, че банката ще заложи по-скоро на отрицателните лихви като част от бъдещи облекчения. 

Според източниците на Ройтерс банката едва ли ще се откаже от сегашната си цел за печатане на пари и едва ли ще наложи лимит на дългосрочните лихвени проценти. Но все пак, фокусирайки се върху лихвените проценти, ЯЦБ се надява да се справи с нагласите на пазара, че липсата на популярност на отрицателните лихви пречи на регулатора да ги понижи още повече, дори и това да доведе до нежелано поскъпване на йената, коментират още източниците.

Продължителен период на нерешителност от страна на Федералния резерв на САЩ можее да подкопае долара и да оскъпи йената, която вече увеличи стойността си спрямо американската валута със 17% тази година и натежа на износа, посочва Ройтерс.

Според източниците на агенция в ЯЦБ няма консенсус за това, дали да понижава лихвените проценти още повече на заседанието си на 20-21 септември. Решението ще зависи от динамиката на валутния курс и дали членовете на борда смятат за необходимо постигане на целта за инфлацията.

ЯЦБ изненада пазарите през януари, когато въведе отрицателна депозитна лихва в размер на -0,1%.

Програмата за изкупуване на облигации и рискови активи, стартирана през 2013 г., предполага увеличаване на паричната база с годишен темп от 80 трилиона йени (777 млрд. долара) годишно. Мнозина централни банкери в Токио обаче се съмняват доколко увеличаването на паричната база е увеличило и очакванията за инфлацията.

Също толкова притеснени са те и за евентуално изоставяне на целта за паричната база, тъй като това може да създаде очаквания на пазарите, че изкупуването на активи ще се свие.

ЯЦБ видя тази седмица как пазарите биха реагирали, след като инвеститорите избягаха от дългосрочните облигации заради опасения, че банката ще забави темпа на изкупуване на активи. Доходността по 30-годишните облигации се повиши до шестмесечен връх, а тази по 20-годишните облигации нарасна до 0,495%, най-високото ниво от март насам.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:56 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още