IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ответните действия на Пекин срещу САЩ притесниха китайските инвеститори

От друга страна, южнокорейският индекс Kospi се изкачи до най-високото си ниво за последните две години

11:46 | 11.08.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка:&nbsp;Dimas Ardian/Bloomberg</p>

Снимка: Dimas Ardian/Bloomberg

Борсите в азиатско-тихоокеанския регион затвориха сесиите си във вторник  предимно на зелена територия. От друга страна обаче ответните действия на Китай срещу Съединените щати заличиха оптимизма на китайските инвеститори, информира CNBC.

Японският измерител Nikkei 225 напредна с 1,88% до 22 750,24 пункта, а индексът Topix се повиши с 2,54% до 1585,96 пункта.

В Южна Корея показателят Kospi нарасна с 1,35% до 2418,67 пункта, записвайки най-високото си ниво от юни 2018 г. Австралийският бенчмарк ASX 200 затвори с повишение от 0,47% при 6138,70 пункта.

Хонконгският индекс Hang Seng се повиши с 2,06% до 24 880,75 пункта.

В континентален Китай измерителят Shanghai composite  спадна с 1,15% до 3340,29 пункта, докато показателят Shenzhen component се понижи с 1,4% до 13 466,27 пункта.

Към 11:19 ч. българско време йената се търгува на ниво от 106,07 йени за долар, а австралийският долар - на стойност от 0,717 щатски долара.

Икономически новини

Брутния вътрешен продукт на Сингапур се свил с 42,9% през второто тримесечие на 2020 г. в сравнение с предходното тримесечие. Това изпрати страната в Югоизточна Азия в техническа рецесия, след като в началото на април големи части от икономиката бяха затворени с цел да се забави разпространението на коронавируса.

„Основните рискове са продължаващата фискална несигурност в САЩ и нарастващото напрежение между САЩ и Китай“, казва в бележка Вишну Варатан от  Mizuho Bank. "Но пазарите изглежда имат доста ниска граница по отношение на очакванията", добави той.

Китай реагира на американските санкции

Властите в Китай наложиха санкции на 11 граждани на САЩ включително сенаторите Тед Крус, Марко Рубио, Том Котън, Джош Хоули и Пат Тууми. Ходът на Пекин бе извършен, след като през миналата седмица Вашингтон заяви, че ще наложи санкции на 11 лица, включително ръководителят на администрацията на Хонконг Кари Лам за ролята й в надзора и „прилагането на политиките на Пекин за потискане на свободата и демократичните процеси“.

Американските депутати, санкционирани от Пекин, са изявени критици на новия закон за сигурност, който Китай наложи на Хонконг, засилвайки властта си над града.

Действието на Китай в понеделник „разклати апетита към риск“, написа в сутрешна бележка Фелисити Емет от ANZ Research.

„По-важна сега е срещата в края на седмицата между ключови американски и китайски търговски служители относно напредъка по търговската сделка от първа фаза, макар че администрацията на Тръмп няма да иска да застраши сделката от тази страна на изборите от страх, че ще загуби подкрепата на важния за селско стопанство район на Средния Запад“, заяви Рей Атрил, ръководител на валутната стратегия на National Australia Bank.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:17 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още