IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарите в Азия пренебрегнаха стрелбата в Париж и записаха ръстове

Инвеститорите бяха основно на технологична вълна

11:21 | 21.04.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Азиатските пазари приключиха предимно с повишения  в последния ден от седмицата след силната търговия в САЩ, пренебрегвайки напрежението след стрелбата в Париж преди предстоящите през почивните дни президентски избори във Франция, пише CNBC.

Снощи един полицай загина при стрелба на централния булевард Шанз-Елизе в Париж. Според френската полиция в нападението са замесени двама души. "Ислямска държава" пое отговорност за нападението. То е извършено точно по време на последните телевизионни дебати между кандидатите преди първия тур на президентските избори във Франция.

Като цяло пазарите в Азия не отразиха драматично случващото се в Европа, като акциите се търгуваха предимно с ръстове. Основният индекс на Япония Nikkei 225 нарасна с 1,03%, а южнокорейският Kospi прибави 0,74% към стойността си.

Австралийският ASX 200 също записа повишение, подкрепен от ръстовете при подиндексите на производителите на основни ресурси и комуналните услуги, които се повишиха съответно с 1,76% и 2,07%.

Източник: CNBC

Настроението на китайските континентални пазари беше подобно, като Shanghai Composite се повиши с 0,03%, докато в Хонконг Hang Seng се понижи с 0,18%.

Сред корпоративните новини се открои съобщението, че държавният японски фонд Innovation Network Corporation of Japan (INCJ) може да инвестира в звеното за чипове на Toshiba. Toshiba иска да продаде своя бизнес с чипове, за да покрие разходите, свързани с американския си бизнес с ядрена енергетика Westinghouse Electric. Същевременно не спират спекулациите за това кои комании ще отправят оферти за подразделението.

Отново на технологична вълна - акциите на Samsung Electronics поскъпнаха с 2,38% преди пускането на новия смартфон Galaxy S8. Миналата седмица компанията обяви, че предварителните поръчки на новия телефон надминават тези за предходния модел S7.

На валутния пазар доларовият индекс се търгува на ниво от 99,805 пункта спрямо кошницата от валути, което е ръст спрямо 99,6 пункта през предходната сесия. Американската валута записва втора последователна сесия на ръст спрямо йената, като един долар се разменяше за 109,21 йени спрямо 108 йени за долар през миналата сесия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:28 | 30.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още