IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарите в Китай и Южна Корея поведоха по ръстове в Азия

Акциите на големите компании от минната индустрия поскъпнаха

11:14 | 11.03.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Пазарите в Азиатско-Tихоокеанския регион последваха ръстовете на Wall Street, след като американските депутати приеха пакета за облекчаване на последиците от коронакризата в страната в размер на 1,9 трилиона долара, съобщава CNBC.

Японският борсов индекс Nikkei 225 се повиши с 0,6% до 29 211,64 пункта, докато индексът Topix добави 0,27% към стойността си до 1 924,92 пункта.

В Южна Корея Kospi се повиши с 1,88% до 3013,70 пункта, подкрепен от поскъпването на технологичните компании. Цената на акциите на Samsung нарасна с 1,36%, SK Hynix напредна с 3,01%, а книжата на LG Electronics поскъпнаха с 3,51%. Индексът Kosdaq добави 2,02% до 908,01 пункта.

Индексът Hang Seng в Хонконг прибави 1,47% по време на търговията в късния следобед.

Акциите в континенталната част на Китай също записаха ръстове в четвъртък след няколко трудни търговски сесии, тъй като властите в Пекин поставиха относително ниска цел на БВП и сигнализираха за отклоняване от мерките, предназначени да поддържат икономиката на повърхността.

Shanghai composite се повиши с 2,36% до 3 436,83 пункта, докато Shenzhen component добави 2,23% до 13 866,37 пункта.

Австралийските акции се възстановиха след по-ранните си загуби, след като бенчмаркът ASX 200 завърши почти без промяна. Силно претегленият финансов подиндекс се понижи с 0,38%, докато енергийният сектор се повиши с 0,38%. Акциите на големите компании от минната индустрия като Rio Tinto и Fortescue обърнаха посоката, затваряйки съответно с ръст от 1,06% и 2,21%. BHP отчете спад в цената с 1,68%, докато банковите акции също поевтиняха.

Стимули от САЩ, среща на ЕЦБ

В САЩ приемането на новия пакет помощи стимулира инвеститорите да купуват акции, които се очаква да получат тласък от по-бързото възстановяване от пандемията. Dow Jones се повиши с повече от 400 пункта в сряда, докато доходността на облигациите спадна. Президентът Джо Байдън се очаква да подпише законопроекта в петък.

Инвеститорите ще насочат вниманието си към Европа, където Европейската централна банка трябва да проведе заседание по-късно днес. Служителите на ЕЦБ през последните седмици описват повишаването на доходността на облигациите като „неоправдано затягане“ и ситуация, която трябва да се следи внимателно.

„В отговор на нарастващата доходност на облигациите очакваме, че банката ще сигнализира за готовност да засили своите седмични покупки на облигации, ако е необходимо, и да използва пълния пакет на програмата за спешни покупки на стойност 1,85 трлн. евро и повече, ако е необходимо“, коментират анализатори от ANZ Research.

„ЕЦБ също ще намали временната сила на инфлацията в еврозоната, като се фокусира върху средносрочната перспектива“, казват анализаторите.

На валутния пазар щатският долар се търгува с понижение от 0,14% до 91,699 пункта, като се отдалечи от нивата над 92 пункта, достигнати по-рано през седмиците.

Японската йена се търгуваше за 108,69 йени за долар, докато австралийският долар поскъпна с 0,5% до 0,7773 долара.

Цените на петрола се възстановиха по време на азиатските часове за търговия. Американският суров петрол поскъпна с 0,28% до 64,62 долара за барел, докато световният бенчмарк Брент повиши цената си с 0,28% до 68,09 долара. "Черното злато" поскъпна въпреки значителен скок в американските запаси от суров петрол след зимната буря през миналия месец в Тексас.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:46 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още