IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарите в континентален Китай частично се възстановиха от загубите

Инвеститорите очакват с нетърпение изявлението за политиката на Федералния резерв на САЩ

12:54 | 22.09.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Qilai Shen/Bloomberg</em></p>

Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Пазарите в континентален Китай паднаха с повече от 1% при отварянето в сряда, като в последствие преодоляха част от загубите, а индексите затвориха разнопосочно на фона на продължаващата криза в Evergrande.

Основните индекси в Шанхай и Шънджън се понижиха с по над 1% в началото на търговията. На финала на сесията Shanghai composite отчете ръст от 0,4% до 3 628,49 пункта, а Shenzhen component записа спад от 0,573% до 14 277,08 пункта.

Индексът CSI 300, който проследява най-големите акции, листнати на континента, се понижи с 0,7% до 4 821,77 пункта.

Пазарите в Хонконг са затворени заради празник.

„Инвеститорите ще търсят признаци на намеса от правителството, за да предотвратят влошаване на кризата заради проблемите на имотната компания Evergrande. Пазарните сътресения около строителната група се засилиха през последните търговски сесии, тъй като инвеститорите тълкуваха досегашното мълчание на правителството като липса на официална подкрепа“, посочва се в бележка на сингапурската банка DBS.

Акциите на Evergrande в Хонконг поевтиняха с общо 10,6% в понеделник и вторник, а загубите за компанията от началото на годината достигат 85%.

Настроенията на инвеститорите се успокоиха в сряда, след като звеното на Evergrande Hengda обяви, че в четвъртък ще извърши купонно плащане по вътрешните си облигации. Все пак остават въпроси дали лихвата по офшорната облигация на Evergrande, деноминирана в щатски долари, също дължима в четвъртък, ще бъде платена.

Междувременно китайската централна банка инжектира значително повече ликвидност на пазарите чрез „споразумения за обратно изкупуване“ или закупуване на краткосрочни облигации от някои търговски кредитори, така че банките да имат повече парични наличности.

Китай в сряда също запази основния лихвен процент по кредита непроменен, като едногодишната основна лихва по заемите се поддържа на ниво от 3,85%. Петгодишната лихва остава на ниво от 4,65%. Това до голяма степен е в съответствие с очакванията на трейдърите и анализаторите.

Nikkei 225 в Япония се понижи с 0,67% до 29 639,40 пункта. Другият водещ японски индекс – Topix, отстъпи с 1,02%, за да завърши търговския ден на 2 043,55 пункта.

Taiex в Тайван спадна с 2,03% до 16 925,82 пункта.

В Австралия S&P/ASX 200 се повиши с 0,32% до 7 296,90 пункта.

Борсата в Южна Корея също е затворена днес заради почивен ден.

Най-широкият индекс MSCI за азиатско-тихоокеанските акции извън Япония се понижи с 0,31%.

Японската централна банка остави паричната си политика без промяна, като запази целта си за краткосрочен лихвен процент от -0,1%, а за доходността по 10-годишните държавни облигации – около нулата.

Японската централна банка предупреди в своето изявление за паричната политика, че ситуацията със заетостта и доходите е „отслабена“ поради въздействието на Covid, докато частното потребление е в „застой“ поради продължителния силен натиск.

Инвеститорите очакват с нетърпение изявлението за политиката на Федералния резерв на САЩ, очаквано в сряда, за да получат сигнал кога централната банка може да намали програмата си за закупуване на облигации.

Цените на петрола се повишиха в следобедните часове на търговия в Азия. Сортът Брент поскъпна с 1,53% до 75,50 долара за барел, а фючърсите на американския бенчмарк WTI добавиха 1,72% до 71,70 долара за барел.

Доларовият индекс, който проследява динамиката на обменния курс на щатската валута спрямо кошница от други валути, достигна ниво от 93,209, след като по-рано беше на ниво от 92,3 пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:42 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още