Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Азия

Печалбата на Saudi Aramco скочи с 30%

Тримесечният резултат на петролния гигант надхвърли очакванията на анализаторите

Печалбата на Saudi Aramco скочи с 30%

Снимка: Bloomberg LP

Петролният гигант Saudi Aramco отчете във вторник 30% скок на нетната печалба в знак на продължаващо възстановяване от срива на петролния пазар през предходната година, по време на който годишната печалба на държавната фирма се сви наполовина.

В съобщение, публикувано във вторник и цитирано от CNBC, компанията посочва, че нетната печалба се е увеличила до 21,7 млрд. долара през първите три месеца на годината. Резултатът надхвърли очакванията на анализаторите за около 19,4 млрд. долара.

„Предвид положителните признаци за търсенето на енергия през 2021 г. вече има повече причини да бъдем оптимисти, че идват по-добри дни“, коментира Амин Насър, главен изпълнителен директор на компанията, цитиран от FT. „И въпреки че все още остават някои насрещни ветрове, ние сме в добра позиция да отговорим на нарастващите световни енергийни нужди с възстановяването на икономиките.“

Свободният паричен поток за тримесечието възлезе на 18,3 млрд. долара - недостатъчно за покриване на дивидента от 18,8 млрд. долара, който компанията ще изплати за второто тримесечие - до голяма степен на правителството.

Saudi Aramco, както и други публични петролни компании, печели значително от повишаването на цените на петрола, тъй като търсенето се възстановява, а производителите от Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК), начело със Саудитска Арабия, ограничават доставките, за да подкрепят пазарите.

Добивът на суров петрол в Саудитска Арабия е средно 8,6 млн. барела на ден през първото тримесечие спрямо 9,8 милиона барела дневно преди година. Но докато конкурентите на компанията намалиха дивидентите, Saudi Aramco е подложена на по-голям натиск да поддържа солидни плащания към държавата, за която е най-големият източник на приходи.

Още по темата

Компанията се ангажира да изплаща на правителството по-голямата част от дивидентите на стойност 75 млрд. долара годишно, заедно с данъци и лицензионни възнаграждения, а също така се очаква да ръководи нов вътрешен инвестиционен план за модернизиране на Саудитска Арабия.

Saudi Aramco също така продава някои активи, за да набере средства, докато икономиката на страната е разклатена от финансовите последици от коронавирусната криза. Миналия месец компанията заяви, че е постигнала споразумение да продаде миноритарен дял в новосформирано предприятие за нефтопроводи на консорциум от инвеститори за 12,4 млрд. долара.

По статията работи: Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Азия
Кадър на деня за 21 юни