IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Pfizer инвестира 350 млн. долара в биотехнологичен център в Китай

С хода фармацевтичният гигант се опитва да си гарантира по-бързо одобрение на продуктите си

09:44 | 28.06.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Фармацевтичният гигант Pfizer ще инвестира 350 млн. долара в изграждането на биотехнологичен център в Китай. Това е поредният ход на фармацевтичната компания за налагане на втория най-голям пазар за лекарства в света с цел гарантиране на по-бързо одобрение на продуктите си, коментира Ройтерс.

Очаква се съоръжението в източния регион Ханджоу, което е и първият биотехнологичен център на Pfizer в Азия, да бъде завършено до 2018 г., казва компанията в свое изявление от вторник.

Големите глобални фармацевтични компании търсят нови начини да навлязат в пазара за здравни грижи в Китай, който според оценки на консултантската компания IMS Health ще възлиза на около 185 млрд. долара до 2018 г. От инвестиции в китайски съоръжения до придобивания, лицензионни сделки и съвместни дружества, целта е да се търсят предимства при сделките с местните регулатори и правителства.

Джон Йънг, президент на групата по подразделението за здравни грижи, казва в изявлението, че съоръжението в Ханджоу ще „подкрепи целта на Китай за засилване на сложността и стойността на производствения сектор до 2025 г.“.

Pfizer каза още, че ще „работи в тясно сътрудничество“ с местните регулатори, за да представя лекарства на „пазара колкото се може по-бързо“. Центърът ще се занимава основно с биологични лекарства – създадени от живи микроорганизми, а не химично синтезирани, и по-евтини генерични версии на биологичните.

Фармацевтичните директори от дълго време се оплакват от бавния процес на предлагане на лекарства на пазара в Китай, докато други се сблъскват с регулаторни пречки. Pfizer трябваше да закрие бизнеса си с ваксини в страната миналата година, след като лицензът ѝ за една от най-продаваните ѝ ваксини – Prevenar, не бе подновен.

Общите разходи за здравеопазване на Китай са напът да ударят 1,3 трлн. долара до 2020 г. Темпът на растеж на пазара на лекарства обаче се е забавил до между 1-3% от над 20% само за четири години, след като марковите генерични лекарства изгубиха блясъка си, а Пекин се опитва да намали цените, за да поддържа таван на разходите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:08 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още