IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пхенян поставя под военен контрол съвместния индустриален парк Кесон

Южна Корея е евакуирала още вчера гражданите си, обещава компенсации за компаниите със засегнати операции

10:27 | 12.02.16 г. 2
<p>
	Южнокорейската полиция охранява пътя към Кесон.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

Южнокорейската полиция охранява пътя към Кесон. Снимка: Ройтерс

Северна Корея обяви, че ще постави под военен контрол съвместния индустриален парк с Южна Корея и ще прекъсне горещата военна линия със Сеул заради напрежението между двете страни след последния ядрен опит на Пхенян, съобщава Wall Street Journal.

Решението на Северна Корея, обявено от държавната информационна агенция, идва в отговор на съобщението на Сеул, че ще прекрати операциите в комплекса Кесон, който се намира в демилитаризираната зона между двете страни.

Северна Корея допълни, че ще изгони южнокорейските мениджъри от индустриалния парк и ще „замрази“ активите на съседката си там. „Южнокорейската куклена група ще понесе тежките и болезнени последствия от действията си“, посочва се в становището.

Пхенян и Сеул комуникираха по няколко телефонни линии, за да координират военни и хуманитарни въпроси, както и да обменят информация за трафика на частни самолети. И преди Северна Корея е прекъсвала тези комуникации, но ги е възстановявала със затихването на конфликтите.

През 2013 г. например, отново след ядрен тест, Пхенян прекъсна всякакви комуникации със Сеул, но ги възстанови няколко месеца по-късно, посочва изданието. Спирането на военната телефонна линия обаче носи рискове от погрешно разбиране между двете държави.

Пхенян определя спирането на южнокорейските операции в Кесон като „декларация за края на последната връзка от жизнено значение за отношенията между Севера и Юга“ и изразява съчувствие към „предприемачите и хората от Южна Корея, които ще понесат тежък удар заради тези действия“.

Южна Корея обяви междувременно, че всички граждани на страната са евагуирани от Кесон още в четвъртък.

В съвместния индустриален парк работеха 124 южнокорейски компании с персонал от около 50 хил. севернокорейци, предимно в леката индустрия. Паркът е важен източник на приходи за Северна Корея. През миналата година Пхенян получи около 120 млн. долара оттам. Според Сеул парите са използвани за подобряване на военната мощ на северния съсед.

Кесон беше затворен за пет месеца през 2013 г., след като Пхенян изтегли работната си сила заради обтегнатите отношения след ядрения тест от февруари същата година. Сеул обаче никога досега не е прекратявал работата си в комплекса.

Според някои оценки последствията за южнокорейската икономика ще са пренебрежими. Обемът на производството там допринася за само 0,04% от годишния брутен вътрешен продукт на страната, сочат данни на финансовото министерство.

Сеул обещава компенсации за компаниите, чиито операции са засегнати от решението.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:53 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

2
rate up comment 7 rate down comment 2
michaelis12
преди 8 години
кат приключи експеримента в месокомбината и кланницата при Камиларите да кълцат хората на улицата и да ги бесят по светофари и кранове. В сравнение с тях С. Корея са е.баси Демокрацията .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 4
khao
преди 8 години
а тоя експеримент с хора наречен северна корея кога ли ще приключи ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още