Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Азия

Победата на талибаните в Афганистан подхранва терористичните атаки в Пакистан

Исламабад се изправя пред засилен натиск да защити ключови инвестиции

Победата на талибаните в Афганистан подхранва терористичните атаки в Пакистан

Снимка: Asim Hafeez/Bloomberg

Смъртоносните терористични атаки в Пакистан са се увеличили до най-високото си ниво от повече от четири години насам, след като американските войски напуснаха Афганистан и талибаните поеха властта. Това е знак за нарастваща нестабилност в региона, която може да навреди на бизнеса и инвестициите, пише Bloomberg.

В Пакистан през август са осъществени 35 атаки, при които са загинали най-малко 52 цивилни. Това е най-големият брой нападения от февруари 2017 г., сочат данните, събрани от Южноазиатския портал за тероризъм.

По-голямата част от тях са осъществени от бойци на Техрик-е-Талибан Пакистан, издънка на афганистанската войнствена група, която беше насърчена от събитията в съседство.

Още по темата

Пакистанската група „беше допълнително окуражена от случилото се в Афганистан“, коментира Умар Карим, сътрудник в базирания в Лондон Royal United Services Institute. „Терористичната група беше силна и преди ситуацията в Афганистан да се влоши, когато раздробени групировки започнаха да се обединяват през последната година“, допълва той.

Тъй като талибаните контролират Афганистан, в Исламабад има опасения, че преливането на терористични дейности може да повлияе на инвестициите, включително китайската инициатива „Един пояс, един път“, от която 25 млрд. долара са вложени в електроцентрали и пътни проекти.

Пакистан вече е изправен пред натиск от Пекин, който призова правителството да защити подобни проекти, след като експлозия на автобус през юли уби 12 работници, включително девет китайски граждани.

Нарастващата нестабилност и рискът в региона са принудили поне един чуждестранен инвеститор да се въздържи от придобиването на пакистанска компания, посочват двама запознати източници на медията, пожелали анонимност.

Още по темата
Пакистан не говори за това открито, но страната е загрижена заради възникващата заплаха от пакистанските талибани, които бяха смазани от комбинация от удари на американски дронове и вътрешни военни операции, казва Асфандиар Мир, старши експерт в Института за мира на САЩ.

Пакистанският държавен министър на информацията Фарух Хабиб не е отговорил на исканията на агенцията за коментар.

Част от притесненията на Пакистан произтичат от факта, че много бойци, издирвани от властите, са освободени от затворите в Афганистан, когато талибаните дойдоха на власт. Афганистанската войнствена група увери Исламабад, че тяхната почва няма да се използва като база за тероризъм, но всъщност се случва точно обратното.

Бойци, стрелящи от Афганистан, убиха двама пакистански войници миналия месец в сблъсък, при който бяха ранени неуточнен брой хора. Други седем войници загинаха през септември, когато армията нападна терористи в Южен Вазиристан, според изявление, изпратено от армейското медийно крило.

По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Азия
Държавните банки в Турция свалят рязко лихвите по кредитите за бизнеса