IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Полицията в Хонконг отново използва сълзотворен газ срещу протестиращи

Ожесточените демонстрации в града продължават вече втори месец

16:38 | 10.08.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Полицията в Хонконг използва сълзотворен газ, за да разпръсне протестиращи против правителството, съобщава Ройтерс.

Ожесточените протести, които продължават вече няколко седмица, тласнаха Хонконг към най-сериозната политическа криза от десетилетия, като създават сериозно предизвикателство за централното правителство в Пекин.

Днес активисти преминаха през града, а хиляди хора се стекоха на терминала за пристигащи полети на летището за втори пореден ден. На други места в града полицията демонстрира ново желание бързо и принудително да прочиства улиците от протестиращи.

Силите на реда използваха сълзотворен газ без предупреждение малко след като стотици активисти преминаха през квартал Тай По в северната част на територията и барикадираха отсечка в квартал Тай Вай.

Протестиращите се разпръснаха, а вредният дим изпълни също станцията на метрото в квартала и насълзи очите на пътуващите във влаковете.

„Ако правителството мисли, че ще се откажем и няма вече да излизаме на улицата, то греши“, заяви 20-годишният студент Крис Вон.

„Кери Лам разпространява лъжи и ни обвинява за разрушаването на икономиката на Хонконг. Но тя е тази, която разрушава Хонконг. Ще продължим да се борим…, но също така ще бъдем умни и ще ги сломим“, допълни младежът.

Лидерът на Хонконг Кери Лам заяви в петък, че икономиката е била засегната от протестите, които започнаха през юни.

В същото време Китай поиска от авиокомпанията в града Cathay Pacific Airways да уволни замесените в демонстрациите служители. Един от пилотите на компанията беше арестуван миналата седмица.

Младите хора са на предни позиции на протестите, тъй като са разтревожени от ерозирането на свободите в Хонконг заради Китай и от проблеми като неравно разпределение на богатството в града. В демонстрациите обаче участват и възрастни хора.

Хиляди активисти се стичат и на терминала за пристигащи полети за втори пореден ден, като някои от тях седят и скандират лозунги, а други държат протестни постери и посрещат пристигащите пътници. Няма информация за нарушени полети.

Протестите започнаха, след като правителството в Хонконг опита да приеме законопроект за екстрадицията, който щеше да разреши изправянето на жители на града пред съда в континенталната част на Китай.

Законопроектът беше замразен, но протестиращите разшириха исканията си и сега настояват за по-голяма демокрация и оставка на Лам.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:13 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още