IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Политическата несигурност в САЩ изпрати азиатските индекси на червена територия

Книжата на Alibaba Group поевтиняха с 3,07 на сто на фона на представения от ръководството на компанията нов чип с изкуствен интелект

11:00 | 25.09.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Основните борсови индекси от азиатско-тихоокеанския регион приключиха днешната сесия с понижения, след като стана ясно, че Камарата на представителите в САЩ започва разследване за импийчмънт на президента Доналд Тръмп, което помрачи настроенията на инвеститорите, съобщава CNBC. 

Шанхайският бенчмарк Shanghai composite изтри 29,91 пункта, или 1%, от стойността си, смъквайки се до ниво от 2955,43 пункта.

Хонконгският показател Hang Seng се понижи с 340,79 пункта, или с 1,30%, до 25 940,21 пункта.

Книжата на Alibaba Group поевтиняха с 3,07 на сто на фона на представения от ръководството на компанията нов чип с изкуствен интелект, който ще бъде използван за облачните технологии.

В Япония местният индекс на сините чипове на Токийската фондова борса Nikkei 225 регистрира спад в размер на 78,69 пункта, или 0,36%, до 22 020,15 пункта.

Акциите на SoftBank Group и Fanuc поевтиняха съответно с 2,58 на сто и 2,59%.

Южнокорейският измерител Kospi отчете понижение от 1,32% до 2073,39 пункта.

В Австралия индексът ASX 200 се смъкна с 38,70 пункта, или 0,57%, до равнище от 6710,20 пункта.

Основна причина за негативните резултати в региона е започналото разследване от страна на Камарата на представителите в САЩ срещу президента Доналд Тръмп. Председателят на Камарата Нанси Пелоси обяви започването на процедура по разследване за импийчмънт срещу държавния глава, като това решение е взето след месеци на призиви от страна на демократите за предприемане на безпрецедентната за тази администрация мярка. Въпреки това остават някои притеснения сред редиците на Демократическата партия за това дали контролираният от републиканците Сенат няма да се опита да предпази своя президент.

До развитието се стигна, след като стана ясно, че Тръмп е оказвал натиск върху украинското правителство за разследване срещу един от водещите номинации за кандидат-президент на Демократическата партия и бивш вицепрезидент Джо Байдън.

От друга страна продължава развитието и на търговския фронт. Доналд Тръмп заяви във вторник, че няма да приеме „лоша сделка“ с Пекин на фона на възобновените преговори между двете най-големи икономики в света.

Китайският външен министър Уан И от своя страна заяви, че двете страни трябва да си съдействат за постигане на всеобщ икономически ръст.

Централната банка на Нова Зеландия запази лихвения си процент на ниво от 1%, като заяви, че оставя място за допълнително фискално и парично стимулиране.

По-късно днес се очаква да бъде обявено решението и на централната банка на Тайланд относно лихвените проценти.

На валутните пазари доларовият индекс записва ръст от 0,22% до 98,55 пункта.

Йената се търгуваше при 107,26 йени за долар, докато австралийският долар записа спад в стойността си спрямо щатската валута в размер на 0,31% като се разменяше срещу 0,6778 долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:29 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още