Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Азия

Положителната тенденция на азиатските борси продължи и през днешната сесия

Австралийският показател ASX 200 напредна с над 100 пункта на фона на нарастването на бизнес доверието в страната през май

Положителната тенденция на азиатските борси продължи и през днешната сесия

Снимка: Ройтерс

Основните индекси на борсите от азиатско-тихоокеанския регион завършиха втората сесия от седмицата на зелена територия въпреки заплахата от допълнителни американски мита върху китайския внос, съобщава CNBC.

Бенчмаркът на Шанхайската фондова борса Shanghai composite прибави 2,58% към стойността си, като приключи деня на равнище от 2925,72 пункта. 

Още по темата

Хонконгският показател Hang Seng напредна с 209,55 пункта, или 0,76%, до 27 788,19 пункта.

В Япония измерителят на Токийската борса Nikkei 225 отчете ръст от 69,86 пункта, или 0,33%, до 21 204,28 пункта.

В понеделник излязоха икономическите данни на Япония за първото тримесечие на 2019 г. Икономиката на островната държава е нараснала с годишен темп от 2,2 на сто в периода януари-март, отбелязвайки второ поредно тримесечие на растеж въпреки слабите потребителски разходи.

Капиталовите разходи са нараснали с 0,3 на сто на тримесечна основа, постигайки обрат спрямо първоначалните данни за свиване с 0,3 на сто след растежа с 2,7 на сто в периода октомври-декември.

Частното потребление, което допринася за около 60 процента от икономическия растеж, се е понижило с 0,1 на сто, оставайки без промяна спрямо предварителните стойности. През предходното тримесечие показателят се повиши с 0,8 на сто.

От своя страна управителят на Японската централна банка Харухико Курода заяви пред Bloomberg, че банковият регулатор може да предостави допълнителни финансови стимули, ако това е необходимо, но трябва да обърне внимание и на страничните ефекти върху финансовата система.

Той подчерта, че не е необходимо в момента ЯЦБ да действа по този въпрос, тъй като икономиката на Япония е стабилна.

Южнокорейският индекс Kospi се повиши с 0,59 на сто до 2111,81 пункта.

В Австралия местният показател ASX 200 отбеляза ръст от 102,40 пункта, или 1,59%, до 6546,30 пункта.

Бизнес доверието в Австралия нарасна през май, като в същото време индексът на бизнес условията се понижи.

Индексът, измерващ бизнес доверието, се повиши със 7 пункта през май спрямо 0 пункта през предходния месец. Това е най-големият ръст, откакто дясноцентристкото правителство дойде на власт преди почти шест години, сочи проучването на National Australia Bank.

Индексът на бизнес условията, проследяващ наемането на нови служители, продажбите и печалбите, обаче се понижи до 1 пункт спрямо 3 пункта, отчетени месец по-рано.

Управителят на Австралийската централна банка Филип Лоу намали основния лихвен процент през миналата седмица за първи път откакто пое ръководството на банката през 2016 г., за да насърчи фирмите да откриват нови работни места и да инвестират в икономиката. А по-добрите данни за бизнес климата очевидно са били подкрепени от победата на премиера Морисън на 18 май, докато проучването сред фирмите е било направено в периода 14-24 май.

В понеделник вечерта американският държавен глава Доналд Тръмп обяви, че е готов да наложи друг кръг от наказателни мита върху вноса на китайски стоки, ако не постигне търговска сделка с китайския президент по време на срещата на Г-20 по-късно този месец.

След като двудневните търговски преговори, които се проведоха през май във Вашингтон, завършиха в задънена улица, Тръмп многократно заяви, че очаква да се срещне с китайския президент Си Дзинпин по време на събитието на 28-29 юни в Осака, Япония. Властите в Китай не са потвърдили присъствие на подобна среща.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Азия
Бизнесът в Южна Корея призова за бойкот срещу японските потребителски стоки