Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Азия

Половината от енергийните мощности на Китай ще са зелени до 2022 г.

Потреблението на електроенергия в страната ще се повиши с 5-6% през тази година, сочат прогнозите на местните власти

Половината от енергийните мощности на Китай ще са зелени до 2022 г.

Снимка: Bloomberg LP

До края на 2022 година около половината от енергийните мощности на Китай няма да зависят от изкопаеми горива, прогнозират китайските власти. Страната е най-големият емитент на въглеродни емисии в световен мащаб и също така най-големият потребител на въглища, припомня Ройтерс.

Електроенергийният сектор допринася за 41% от емисиите на страната.

Още по темата

Плановете са през тази година да бъдат инсталирани нови 180 гигавата зелени енергийни мощности  - ядрени централи, водни, вятърни и соларни паркове. Така капацитетът им ще се повиши до 1300 гигавата, посочват от Китайския електроенергиен съвет.

Според предвижданията на институцията към края на 2022 година енергийният капацитет на Китай ще бъде 2600 гигавата, като 1140 гигавата ще разчитат на въглищата като енергиен източник.

Китай се ангажира да контролира потреблението на въглища в периода 2021-2025 година и да увеличи енергийните мощности, използващи вятърна и слънчева енергия, до поне 1200 гигавата до края на това десетилетие. Благодарение на зелените централи въглеродните емисии трябва да започнат да намаляват към 2030 година. Пекин планира своята въглеродна неутралност към 2060 година.

Прогнозите на Китайския електроенергиен съвет сочат още, че през 2022 година потреблението на електроенергия в страната ще се повиши с 5-6% на годишна база до около 8,7-8,8 трилиона киловатчаса. Като цяло не се очакват сривове, но в някои региони балансът може и да бъде загубен в пиковите моменти през лятото и зимата, посочват още от институцията.

Ройтерс припомня, че голяма част от страната изпитваше проблеми с електроснабдяването в продължение на месец заради намаленото производство на електроенергия от водните централи и ограничени доставки на въглища.

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Азия
Индексите в Азия не намериха единна посока след данните за китайската икономика