Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Азия

Помръкването на китайските градове

Забраната за внос на австралийски въглища удря енергийната сигурност на Китай, но всъщност може да се окаже поредната стъпка на страната към декарбонизация

Помръкването на китайските градове

Снимка: Carlos Becerra/Bloomberg

Въпреки всички усилия на Китай да укрепи енергийната си автономия през тази година, несигурността около енергийната сигурност на Пекин попада в центъра на вниманието през последните седмици, тъй като страната се сблъсква със сериозен недостиг на енергия вследствие на блокадата на австралийските въглища, пише Oilprice.

Докато Китай се опитва да предостави електроенергия на милиони свои граждани, цели градове потъват в мрак заради липса на такава. Това е само поредната глава в по-дългата сага за нарастващото напрежение и провалената дипломация между Китай и Австралия.

Повече от 50 кораба, превозващи австралийски въглища, бяха блокирани от Китай, след като през октомври бе дадена устна заповед към пристанищата да не разтоварват такива пратки. Китайската комисия за национално развитие и реформи официално обяви тази забрана, след като даде на електроцентралите одобрение за внос на въглища без ограничения, с изключение на Австралия, в усилията си да укроти ценовите увеличения. 

Още по темата

„Отношенията между двете нации се влошиха през изминалата година, след като Австралия подкрепи международно разследване срещу Китай относно мерките срещу пандемията от коронавирус“, съобщава CNBC.

Въпреки че забраната за внос на въглища от Австралия в Китай доминира сред медийните заглавия в азиатската страна, твърдите изкопаеми горива са само малка част от по-дълъг списък с австралийски стоки, които попадат под обстрела на Пекин.

Китай остава най-големият потребител на въглища в света, а Австралия е един от най-големите доставчици на това гориво за страната. Въпреки че наскоро Пекин се ангажира да ограничи своя огромен въглероден отпечатък и да постигне въглероден неутралитет до 2060 г., втората по големина икономика в света продължава да разчита предимно на въглищата като основен източник на електроенергия.

Внезапното спиране на потока от изкопаемите горива към Китай накара цените на въглищата да се изстрелят нагоре по същото време, когато страната се сблъска със застудяване, което накара търсенето на въглища да нарасне допълнително.

Този двоен удар създаде хаос на китайските пазари според Financial Review.

Китайските производители на въглища едва ли ще успеят да увеличат производството достатъчно, за да отговорят на търсенето, съобщава CNBC.

Очевидци съобщават, че много китайски градове потъват в мрак въпреки официалната позиция на Китай, че няма нищо такова и че страната има достатъчно енергия. Генералният секретар на Националната комисия за развитие и реформи Дзао Чънсин, който участва в китайската енергийна политика, бе цитиран от New York Times. „Вярвайте в нашата способност да осигурим безпроблемно стабилно електроснабдяване“, изтъква той.

Обратно на партийните твърдения, някои новинарски издания съобщават за политическо разделение. Според The Sydney Morning Herald в Китай е налице „сериозна хуманитарна ситуация“, произтичаща от забраната за внос на въглища. Заради това цели китайски провинции изпитват затруднения със снабдяването с електрическа енергия и страдат от прекъсвания на фона на особено студената зима.

И докато проблемът се задълбочава, Пекин не показва признаци на тревога. Въпреки всички усилия, които китайските власти полагат през последната година за укрепване на енергийната автономия и енергийната сигурност на страната, е болезнено ясно, че Китай продължава да разчита силно на вноса на енергия.

Но може да се окаже, че азиатската страна няма да бъде единственият губещ в ситуацията. „Китай принуждава Австралия да се изправи пред това, което много страни вече приеха: Индустрията на въглищата приключва“, пише още декември New York Times.

И макар това да се окаже болезнен процес за Китай, въпросът с доставките на австралийски въглища всъщност е поредната стъпка, която Пекин прави към окончателното загърбване на изкопаемите твърди горива.

По статията работи: Аспарух Илиев

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Азия
Кадър на деня за 16 януари