IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Понижената прогноза на МВФ за 2019 г. удари азиатските борсови индекси

Договорът между Tesla и китайския производител на батерии за електромобили Tianjin Lishen беше една от главните теми във фокуса на инвеститорите

11:16 | 22.01.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Основните борсови индекси в Азия завършиха днешната сесия на червена територия на фона на понижената прогноза на Международния валутен фонд за икономическия ръст през 2019 г., която оказа негативно влияние върху настроението на инвеститорите, съобщава CNBC. 

След вчерашния оптимизъм за успешни търговски преговори между САЩ и Китай днес нещата се обърнаха на 180 градуса и ентусиазмът на инвеститорите повехна. От една страна, борсовите участници се позовават на извънредна среща на китайския президент Си Дзинпин с водещия елит на страната. Твърди се, че Си е заявил, че е необходимо да се запази политическата стабилност. Това се тълкува като сигнал, че висшето ръководство е все по-загрижено за социалното въздействие на отслабващата икономика над гражданите.

Освен това, по отношение на търговския конфликт, САЩ посочиха чрез своя посланик в Канада, че все още се надяват на прехвърлянето на арестувания в Отава топ мениджър на Huawei Technologies в САЩ. Като цяло от щатските борси не дойдоха никакви импулси, защото в началото на седмицата те бяха затворени заради празника в чест на Мартин Лутър Кинг.

На китайските пазари континенталният измерител Shanghai Composite изтри 1,18% от стойността си като приключи сесията на ниво от 2579,70 пункта. Хонконгският показател Hang Seng отчете спад от 0,89% до 26 954,94 пункта.

В понеделник китайското правителство обяви, че икономиката на азиатската страна е отбелязала 6,6-процентен ръст през 2018 г., което е най-бавното темпо на растеж от 1990 г. насам.

Една от основните теми във фокуса на инвеститорите през днешната сесия беше новината за подписания договор между американския автомобилен концерн Tesla и китайската компания Tianjin Lishen за производство на батерии за електромобили.

Чрез този ход водената от Илон Мъск Tesla търси вариант да намали своята зависимост от Panasonic, която за момента е единственият доставчик на батерии за базираното в Калифорния дружество.

Компаниите все още не са се споразумели за размера на поръчката на американската компания за електрически автомобили, а Lishen все още работи над това какъв размер на акумулаторната батерия ще бъде нужен на Tesla.

В Япония индексът на сините чипове Nikkei 225 се понижи с 0,74% до 20 622,91 пункта, като акциите на Fast Retailing поевтиняха с 0,51 на сто.

Южнокорейският бенчмарк Kospi се раздели с 0,32% от стойността си като приключи деня на равнище от 2117,77 пункта.

В Австралия показателят ASX 200 отчете спад от 0,54% до 5858,80 пункта. Книжата на Australia and New Zealand Banking Group и Commonwealth Bank of Australia поевтиняха съответно с 1,45% и 1,19 на сто, докато тези на Westpac и National Australia Bank отчетоха спад в стойността си съответно с 1,72 на сто и 1,28%.

азия азия

В понеделник Международният валутен фонд (МВФ) снижи прогнозата си за развитието на световната икономика през 2019 г., като предвиди, че тя ще нарасне с най-слаби темпове от три години насам. МВФ предупреди, че търговското напрежение от последните месеци ще доведе до допълнителни проблеми. При второто си понижение за последните три месеца организацията обвинява за негативния тренд преди всичко понижаващото се потребление в Европа и неотдавнашните сътресения на финансовите пазари. Фондът прогнозира глобален растеж от 3,5% за тази година, под предишната прогноза за 3,7% от октомври и под ръста за 2018 г.

Прогнозата е може би по-оптимистична от тази на много инвеститори, които открито се страхуват, че глобалната икономика ще се забави, начело с тази на САЩ.

МВФ остави прогнозите си за САЩ и Китай непроменени и дори предвижда увеличение на световната експанзия до 3,6% през следващата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:19 | 21.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още