IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Потенциални нови мита карат акциите в Азия да поевтиняват

Хонконгският индекс Hang Seng единствен бележи повишение с 0,29%

12:06 | 03.10.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Акциите в Азия поевтиняха в четвъртък на фона на нови търговски опасения, след като САЩ обявиха, че са готови да наложат нови мита върху вноса от Европейския съюз.

Хонконгският индекс Hang Seng единствен бележи повишение с 0,29%.

Продажбите на дребно в Хонконг спадат до най-ниското си равнище през август. Като причина за това се посочват продължаващите вече с месеци протести в града. Резултатите на акциите на търговците на дребно са смесени при търгуването в четвъртък, като книжата на конгломерата Chow Tai Fook Jewellery поевтиняват с 1,09%, тези на Prada - с 1,12%, докато дяловете на Sa Sa International поскъпват с 2,94%.

Японският индекс Nikkei 225 поевтиня с 2,01% до 21341,74 пункта, тъй като акциите на най-силните компанни в бенчмарка - Fast Retailing, Softbank Group и Fanuc – поевтиняват с по най-малко 2% всяка.

Индексът Topix също спадна с 1,72%, до 1568,87.

Австралийският индекс ASX 200 поевтиня с 2,21% до 6493,00 пункта, тъй като повечето от компаниите в секторите в страната отбелязват спад в цените на акциите си . Влиятелният финансов подиндекс отслабна с 2,61%, като акциите на банките от така наречената "Голямата четворка" отбелязват спад : Australia and New Zealand Banking Group - с 2,67%, Commonwealth Bank of Australia - с 2,84%, Westpac - с 2,43%, а National Australia Bank - с 3,51%.

Борсите в Китай и Южна Коря са затворени в четвъртък поради честване на национални празници.

Зараждат се опасява се, че нова битка на търговския фронт може отново да разтърси пазарите, след като от Службата на официалния търговски представител на САЩ потвърдиха готовността да бъдат наложени нови мита върху вноса от Европейския съюз на 18 октомври.

Това се случва на фона на продължаващата търговска война между Пекин и Вашингтон, като китайските и американските служители трябва да се срещнат във Вашингтон следващата седмица. Борбата с митата между двете най-големи икономики продължава повече от година и краят ѝ не се очаква скоро.

Притесненията също нарастват във връзка с перспективата за икономическо забавяне на производствена дейност в САЩ, която се сви до най-лошото си ниво от повече от десетилетие, сочат данни на Института за управление на доставките (ISM). Доклад за заплати в частният сектор през септември също показа забавяне в повишаването на заетостта в САЩ.

През нощта на щатската борса индексът Dow Jones Industrial Average се понижи с 492,42 пункта. Спад отбелязаха също S&P 500 и Nasdaq Composite, съответно с 1,8% и 1,6%.

Доларовият индекс, който проследява силата на американските пари спрямо кошницата от конкурентни валути, беше последно засечен на ниво от 99,064 пункта.

Йената се търгува на ниво от 107,10 йени за долар. Австралийският долар се разменя при цена от 0,6704 щатски долара, след като вчера цената му спадна до над 0,6708 щатски долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:47 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още