IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Потребителската инфлация в Китай остава стабилна

Ключовият момент е дефлацията при цените на производител, която отразява една от структурните уязвимости в икономиката, коментира анализатор

10:02 | 09.08.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Потребителската инфлация в Китай остава стабилна

И през юли инфлацията при цените на дребно в Китай е стабилна. Индексът на потребителските цени (CPI) расте с 2,7% на годишна база, изчислява Националното статистическо бюро на Китай.

Подобни бяха и данните през юни, пише MarketWatch. Анкетираните анализатори от Dow Jones Newswires прогнозираха 2,8-процентен растеж на инфлацията. Резултатите са близо до прогнозите им. Припомняме, че целта на китайското правителство е да поддържа инфлацията около 3,5 на сто.

Индексът на цените на производител (PPI) пък се понижи с 2,3% на годишна база. За юни той бе 2,7%. Запитаните от Dow Jones анализатори очакваха индексът да се настани на границата от 2,2%. Индексът на потребителските цени се покачи с 0,1% на месечна база, а индексът на цените на производител отчете понижение с 0,3% на месечна база.

"Ключовият момент е дефлацията при цените на производител, която отразява една от структурните уязвимости в икономиката", коментира за CNBC. Андрю Калхун, изпълнителен директор на Fitch за Азиатско-тихоокеанския район. "Смятаме, че тази дефлация се дължи на направените в миналото свръх инвестиции", добави той.

Освен данни за инфлацията днес излезе информация и за китайското индустриално производство. Китайската икономика преживява най-болезнения си спад след началото на финансовата криза през 2008 г. Заедно с другите положителни данни за състоянието на икономиката обаче можем съдим, че тя се стабилизира. Вносът и износът на страната също се съживяват, след като данните от вчера надхвърлиха очакванията.

Някои анализатори казват, че е много рано да се твърди, че икономиката се възстановява. „Понижението при индекса на цените на производител също предполага, че производството си стъпва на краката. Рано е обаче да мислим, че Китай се пробужда. Все пак за страната е нужно повече време да разреши икономическите и структурните си проблеми“, коментира пред ВВС Кси Донгши, анализатор от Galaxy securities.

Основен проблем за азиатската страна остава и недоверието у статистическите данни, оповестявани от правителството. Много икономисти прибягнаха до нетрадиционни начини, за да следят развитието на китайската икономика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:15 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още