IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Повечето азиатски борси отчетоха ръстове в очакване на речта на Джером Паулъл

Напрежението между Япония и Южна Корея ескалира в четвъртък, след като Сеул заяви, че отменя пакта за обмен на разузнавателна информация с Токио

11:33 | 23.08.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Повечето борси в азиатско-тихоокеанския регион регистрираха ръстове в петък в очакване на важна реч от страна на управителя на Федералния резерв Джером Паулъл, съобщава CNBC.

Бенчмаркът на сините чипове Nikkei 225 нарасна с 0,04%, докато Topix прибави 0,23% към стойността си.

На борсата в Южна Корея показателят Kospi се понижи с 0,14%.

Напрежението между Япония и Южна Корея ескалира в четвъртък, след като Сеул заяви, че отменя пакта за обмен на разузнавателна информация с Токио на фона на търговския спор между двете страни. Споразумението беше създадено с цел обмен на информация заради Северна Корея и нейните ракетни и ядрени дейности.

Японският министър на отбраната заяви в петък, че решението на Южна Корея показва, че страната не оценява нарастващата заплаха за сигурността, породена от ракетните дейности на Пхенян.

В континенталната част на Китай измерителят Shanghai composite се придвижи на зелена територия с 0,49%, докато Shenzhen composite остана стабилен на нивата си от предходната сесия.

В Хонконг индексът Hang Seng се повиши с 0,67%.

Във фокуса на пазарите е речта на управителя на Федералния резерв Джером Паулъл по-късно в петък на среща на централните банкери в Джаксън Хоул. Очаква се да бъдат дадени сигнали дали централната банка ще понижи лихвите за втори път през тази година, за да стимулира икономиката.

Анализаторите очакват намаляване на лихвите да има през септември. Фед понижи лихвите с 25 базисни пункта през юли заради забавянето на световната икономика и заглушената инфлация.

Все пак коментари от страна на други представители на Фед относно това колко сигурно е намалението на лихвените проценти през септември обезсърчи до известна степен инвеститорите.

Трейдърите остават предпазливи, докато търговската война между Пекин и Вашингтон продължава. В четвъртък Китай заплаши с „ответни действия“ новите американски мита за китайски стоки, но не предостави подробности какво означава това.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:54 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още