IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Повечето борси в Азия отчетоха спадове въпреки насърчителната реч на Си Дзинпин

Apple не успя да предостави положителен тласък за всички свои азиатски доставчици

11:19 | 14.10.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Голяма част от основните азиатски борсови индекси приключиха днешната сесия на червена територия въпреки речта на китайския президент и главен секретар на Централния комитет на Китайската комунистическа партия (ККП) Си Дзинпин, който беше на посещение в Шънджън заради честванията в града на 40-годишнината от създаването на местната специална икономическа зона, съобщава CNBC. 

Бенчмаркът на Шанхайската борса Shanghai composite се понижи с 0,56 на сто до 3340,78 пункта. Хонконгският индекс Hang Seng отчете спад от 0,07% до 24 633,23 пункта.

Акциите на листнатата в Хонконг China Evergrande Group поевтиняха с над 16%, след като компанията за недвижими имоти осъществи пласиране на акции с очаквани брутни постъпления в размер на 4,3 млрд. хонконгски долара (555 млн. долара).

В Япония, измерителят на Токийската фондова борса Nikkei 225 регистрира ръст от 24,95 пункта, или 0,11%, до ниво от 23 626,73 пункта.

Южнокорейският показател Kospi изтри 0,94% от стойността си, като се смъкна до 2380,48 пункта.

Австралийският индекс ASX 200 отбеляза спад от 0,27% до равнище от 6179,2 пункта.

Във фокуса на инвеститорите беше речта на държавния глава на Китай Си Дзинпин, който беше на посещение в Шънджън по-рано днес. В своя рече Си подчерта значението на защитата на „законните права и интереси на предприемачите, правата на собственост, както и правата на интелектуална собственост в съответствие със закона“. Неговата реч цели да мотивира предприемачите да започнат и развият свой бизнес, призна самият главен секретар на ЦК на ККП.

Държавната китайска медия "Синхуа" съобщи в неделя (11 октомври), че страната „предоставя нов цялостен план за реформи за Шънджън“, предоставяйки на местните власти „по-директна и по-голяма роля по отношение на бизнеса“ в области като извършването на пазарни икономически реформи.

Акциите на основните доставчици на американския технологичен гигант Apple в региона приключиха сесията без единна посока. В Япония книжата на Taiyo Yuden поевтиняха с 0,27%, докато тези на Murata Manufacturing поскъпнаха с 0,62%. В Южна Корея цената на акциите на LG Display нарасна с 1,86 на сто, докато книжата на Largan Precision в Тайван поевтиняха с 0,67%. Акциите на Semiconductor Manufacturing Company също отчетоха спад в стойността в размер на 0,65%.

При валутната търговия доларовият индекс отчете ръст в стойността до 93,591 пункта. Японската валута се търгуваше при 105,47 йени за долар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:08 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още